U svetu virusom Covid-19 zaraženo skoro 111 miliona ljudi

U Japanu i Finskoj pronađeni novi sojevi korone

SvetVesti

19.2.2021 11:28 Autor: Ljiljana Begović 0

U Japanu i Finskoj pronađeni novi sojevi korone U Japanu i Finskoj pronađeni novi sojevi korone
Korona virusom je od početka pandemije u svetu zaraženo više od 110,9 miliona ljudi, dok je 2,4 miliona osoba preminulo od posledica Covid-19. Oporavilo... U Japanu i Finskoj pronađeni novi sojevi korone

Korona virusom je od početka pandemije u svetu zaraženo više od 110,9 miliona ljudi, dok je 2,4 miliona osoba preminulo od posledica Covid-19. Oporavilo se 85,8 miliona pacijenata.

Zemlje sa najviše zaraženih i preminulih od Covid-19 su SAD, Indija i Brazil.

U Indiji je zabeležen najveći dnevni porast broja infekcija u poslednje tri nedelje, sa 13.193 slučaja. Potvrđenih infekcija je 10,96 miliona, što je drugi blians na svetu, međutim kako je pokazalo serološko ispitivanje, stvarni bilans infekcija mogao bi biti i 300 miliona.

Indijci su uglavnom odustali od nošenja maski i držanja rastojanja, piše Guardian.

Medicinska sestra beskontaktno meri temperaturu pacijentu
Foto: Tanjug/AP

Broj kovid žrtava u Africi viši od 100.000

Broj smrtnih slučajeva  u Africi od posledica infekcije korona virusom premašio je 100.000, što je manje u odnosu na druge kontinente, ali zabrinjava njegov nagli porast u drugom talasu infekcije s mnogo hospitalizovanih, pišu lokalni mediji.

„Povećani broj infekcija doveo je do mnogo teških slučajeva bolesti, a nekim zemljama je prilično teško da se nose s takvom situacijom“, rekao je britanskoj agenciji Ričard Mihigo, koordinator programa imunizacije u kancelariji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Africi.

U Japanu i Finskoj pronađeni novi sojevi virusa

Zdravstvene vlasti Japana saopštile su da su detektovale novu varijantu korona virusa. Nacionalni institut za infektivne bolesti pretpostavlja da je novi soj poreklom iz inostranstva, kao i da se razlikuje od ostalih vrsta koje se sporadično registruju u Japanu.

U Finskoj je takođe, otkrivena potpuno nova mutacija Covid-19. Finski virusolozi navode da PCR test ne prepoznaje tako dobro finski soj kao ostale sojeve korona virusa. O drugim specifičnostima finskog soja još nema mnogo podataka, izuzev da ima određene karakteristike mutacije koje imaju britanski i južnoafrički.

Foto;Tanjug/AP

Prema pisanju lista Guardian bogate zemlje su na putu da dobiju oko milijardu više doza vakcina protiv Covid-19 nego što im je potrebno, dok se siromašnije nacije bore za ostatke zaliha.

Navodi se da su do danas Sjedinjene Države, Evropska unija, Britanija, Australija, Kanada i Japan već obezbedile više od tri milijarde doza – milijardu više od 2,06 potrebnih da bi se celokupnom stanovništvu dale dve doze.

Izvor:ourworldindata.org

SAD su na prvom mestu i kada je reč o ukupnom broju vakcinisanih građana, slede Velika Britanija, Brazil, Turska, Izrael.

Počelo ispitivanje vakcine na trudnicama

Kompanije Pfizer i BioNTech započele su međunarodnu studiju sa 4.000 učesnica kako bi procenili sigurnost i delotvornost svoje vakcine  protiv Covid-19 kod zdravih trudnica.

Žene u drugom stanju su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika bolesti, a mnogi zdravstveni radnici navode da žene u visoko rizičnim profesijama uzimaju cepiva protiv korona virusa čak i bez dokaza da je ono za njih sigurno.

Bioetičari, stručnjaci za cepiva i zdravlje majki godinama su tvrdili da bi trudnice trebalo ranije uključiti u ispitivanja pandemijskih cepiva.

Trudnice u SAD već su dobile prve doze vakcina, saopštile su kompanije, prenosi CNN.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...