projekat "stavljen na čekanje" zbog pandemije

U Sloveniji odložena gradnja fabrike litijumskih baterija

EURegionU fokusuVesti

27.12.2021 14:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Sloveniji odložena gradnja fabrike litijumskih baterija U Sloveniji odložena gradnja fabrike litijumskih baterija
Slovenački proizvođač starterskih i industrijskih baterija TAB, koji je sa kineskim partnerom planirao da izgradi fabriku litijum-jonskih baterija, za šta bi dobio i državnu... U Sloveniji odložena gradnja fabrike litijumskih baterija

Slovenački proizvođač starterskih i industrijskih baterija TAB, koji je sa kineskim partnerom planirao da izgradi fabriku litijum-jonskih baterija, za šta bi dobio i državnu pomoć, odložio je taj projekat na neodređeno vreme zbog neizvesnosti na svetskim tržištima i teškoća u lancu snabdevanja.

TAB je saopštio danas da neće potpisati ugovor kojim bi kompanija dobila državnu subvenciju za projekat fabrike litijum-jonskih baterija, jer smatra da je rizik prevelik, prenosi agencija STA.

„Ipak, to ne znači da je TAB potpuno odustao od projekta, već ga je samo odložio za vreme kada će tržišni uslovi omogućiti njegovu realizaciju“, naveo je u saopštenju direktor slovenačke kompanije Bogomir Auprih.

Mešovito kinesko-slovenačko preduzeće TAB i Haidi Energy Technology dobilo bi državnu subvenciju od 9,8 miliona evra za projekat izgradnje fabrike litijum-jonskih baterija, čija je prvobitna vrednost procenjena na 50 miliona evra.

Početkom decembra, kada je vlada odobrila subvenciju, Auprih je tu odluku pozdravio kao veliki korak ka realizaciji projekta. On je tada najavio da bi proizvodnja mogla da počne 2023. godine, ali je epidemija virusa Covid-19 usporila napredak projekta koji je sada stavljen na čekanje.

Zajednička slovenačko-kineska kompanija je inicijalno planirala da pokrene fabriku litijum-jonskih baterija u Prevaljama, na severu Slovenije, 2022. godine.

TAB d.d.

Polena 6, 2392 Mežica, Slovenija

Poslovni prihodi (EUR):
232.518.555,00 (2020)
Broj zaposlenih:
674 (2020)
  • DUSA

    18.4.2023 #1 Author

    Zato ce kod nas u Srb moci da se grade

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...