Rast u odnosu na isti period prošle godine 3,3 procenta

U Srbiji cene usluga i proizvoda tokom jula praktično stagnirale, hrana i pojeftinila

SrbijaVesti

12.8.2021 12:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Srbiji cene usluga i proizvoda tokom jula praktično stagnirale, hrana i pojeftinila U Srbiji cene usluga i proizvoda tokom jula praktično stagnirale, hrana i pojeftinila
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u julu 2021. godine, u odnosu na jun 2021. godine, u proseku su povećane za 0,2 odsto, pokazuje... U Srbiji cene usluga i proizvoda tokom jula praktično stagnirale, hrana i pojeftinila

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u julu 2021. godine, u odnosu na jun 2021. godine, u proseku su povećane za 0,2 odsto, pokazuje najnoviji izveštaj Republičkog zavoda za statistiku (RSZ).

Potrošačke cene u julu 2021. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 3,3 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2020. godine povećane za 3,7 odsto u proseku.

Izvor: RSZ

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u julu 2021. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u statističkim grupama Alkoholna pića i duvan (2,2 odsto), Rekreacija i kultura (2,1 odsto), Transport (1,6 odsto), Restorani i hoteli (0,6 odsto), Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,3 odsto) i u grupama Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i Zdravstvo (za po 0,1 odsto).

Pad cena je zabeležen u grupama Hrana i bezalkoholna pića (-0,9 odsto) i Odeća i obuća (-0,7 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, ističu se u saopštenju RZS.

Izvor: RSZ

Iako u odnosu na jun cene u ukupnom zbiru pokazuju maltene stagnaciju, u odnosu na decembar 2020. godine, odnosno u prvih sedam meseci 2021. godine, one ipak iskazuju rast. Kada je hrana u pitanju, taj rast je na nivou 4,4 odsto, gde je najveći skok zabeležila cena voća, od 15,4 procenta.

U istom periodu, troškovi komunalija su u proseku poskupeli 4,4 odsto, dok su prosečna odvajanja za telekomunikacione usluge, ali i odeću i obuću pojeftinili za oko jedan odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...