biće obezbeđeno još 2.500 radnih mesta

U Srbiji do sredine avgusta još devet ugovora o reinvestiranju vrednih 320 miliona evra

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

4.8.2022 16:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U Srbiji do sredine avgusta još devet ugovora o reinvestiranju vrednih 320 miliona evra U Srbiji do sredine avgusta još devet ugovora o reinvestiranju vrednih 320 miliona evra
Ministarstvo privrede objavilo je da će do sredine avgusta biti potpisano devet ugovora o reinvestiranju, odnosno realizaciji novih investicionih projekata, vrednih 320 miliona evra,... U Srbiji do sredine avgusta još devet ugovora o reinvestiranju vrednih 320 miliona evra

Ministarstvo privrede objavilo je da će do sredine avgusta biti potpisano devet ugovora o reinvestiranju, odnosno realizaciji novih investicionih projekata, vrednih 320 miliona evra, koji će obezbediti 2.500 novih radnih mesta. Kako je precizirano, reč je o proširenju proizvodnog programa elektronske opreme za motorna vozila na postojećoj lokaciji u Pančevu, kao i servisnog centra u Novom Sadu kompanije ZF.

ZF Serbia četvrti put investira u Srbiji, a plan je da se do kraja 2027. godine u Pančevu otvori 589 novih radnih mesta i investira 238 miliona evra, dok će investicionim projektom u Novom Sadu zaposliti 370 radnika i do kraja 2025. godine uložiti više od 6,7 miliona evra.

Kompanija Shenchi Automotiv planira izgradnju proizvodnog pogona za proizvodnju delova za motorna vozila u Кragujevcu, dok Stax Technologies planira ulaganje u proizvodnju mašina i aparata opšte namene u Čačku. Kako je navedeno, Shenchi Automotive Parts će do kraja 2026. godine investirati 7,9 miliona evra i zaposliti 127 novih radnika, dok će do kraja 2024. godine Stax Technologies Кonjevići izgradnjom novog pogona investirati 10,4 miliona evra i zaposliti 300 novih radnika, prenosi agencija Beta.

Kompanija Pons planira automatizaciju procesa proizvodnje smrznutog peciva u Čačku u šta će uložiti 1,4 miliona evra. Firma Moka želi automatizaciju pogona za pripremu i izradu testa, hleba i kolača u Čačku, u šta će do kraja naredne godine investirati 2,2 miliona evra.

Kompanija Ecomex planira izgradnju proizvodnog objekta za proizvodnju pržene kafe u Staroj Pazovi i do kraja sledeće godine otvoriće 30 novih radnih mesta i uložiti 4,8 miliona evra.

Istovremeno, kompanija Swisslion Takovo želi drugom investicijom u Srbiji da završi automatizaciju postojećih kapaciteta za proizvodnju čokolade, keksa i biskvita u Vršcu u šta će uložiti 1,6 miliona evra, prenosi agencija Beta.

Gorenje planira proširenje proizvodnog pogona za proizvodnju frižidera u Valjevu, navedeno je u saopštenju i istaknuto da u saradnji sa Ministarstvom privrede, ta kompanija realizuje sedmu investiciju. Precizirano je i da će proširenjem proizvodnog pogona u Valjevu Gorenje investirati 47 miliona evra do kraja 2024. a do kraja 2025. godine zaposliti 1.020 novih radnika, prenosi agencija Beta.

U saopštenju je navedeno da se do kraja avgusta očekuje zaključivanje novih ugovora o realizaciji investicionih projekata sa četiri ulagača sa kojima su pregovori završeni, a koji se odnose na prehrambenu industriju (Belt, Neoplanta, Dijamant), kao i automatizaciju proizvodnog procesa u proizvodnji farmaceutskih proizvoda.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković ocenila je da reinvestiranje predstavlja potvrdu privredne i političke stabilnosti Srbije i stabilnosti investicionog ambijenta.

  • VERA

    4.8.2022 #1 Author

    Svakako je dobro da se otvaraju nova radna mesta ali i uslovi rada trenaji da budu odgovarajuci kao i plata.

    Odgovori

  • ZVE84

    7.8.2022 #2 Author

    Da vidimo i to čudo…

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.8.2022 #3 Author

    Lepo je cuti,samo da to bude u praksi..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...