zvanični podaci agencije za privredne registre

U Srbiji registrovana 1.301 strana kompanija

InvesticijePoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

1.8.2022 11:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Srbiji registrovana 1.301 strana kompanija U Srbiji registrovana 1.301 strana kompanija
U Srbiji je, prema podacima Agencije za privredne registre (APR), trenutno registrovano 1.301 predstavništvo stranog pravnog lica, odnosno kompanija, prenosi agencija Beta, pozivajući se... U Srbiji registrovana 1.301 strana kompanija

U Srbiji je, prema podacima Agencije za privredne registre (APR), trenutno registrovano 1.301 predstavništvo stranog pravnog lica, odnosno kompanija, prenosi agencija Beta, pozivajući se na Blic Biznis.

Najveći broj tih kompanija je iz Sjedinjenih Američkih Država, 134 kompanije, na drugom mestu su to kompanije iz Bosne i Hercegovine, njih 107. Na trećem mestu su kompanije iz Nemačke, njih 102.

Prema podacima APR, od 24. februara kada je počeo sukob Rusije i Ukrajine do 20. jula u Srbiji je registrovano 459 privrednih društava sa ruskim ili većinski ruskim vlasništvom. Pored toga još 1.061 ruskih državljana se registrovalo kao preduzetnici, prenosi agencija Beta.

Inače, pored globalnih okolnosti, na otvaranje firmi u Srbiji utiče i poslovna klima, odnosno subvencija koje se dodeljuju zainteresovanim investitorima.

Tako i nemački privrednici koji imaju firme u Srbiji izražavaju zadovoljstvo poslovnom klimom u našoj zemlji uz navode da još uvek treba da se radi na poboljšanju nekoliko aspekata poslovanja, pre svega na smanjenju korupcije, ali i na većoj pravnoj sigurnosti i većoj efikasnosti javne uprave i administracije.

Postupak otvaranja firme

Strano pravno lice, kao i strano fizičko lice mogu biti osnivači društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o), a strano fizičko lice može se registrovati kao preduzetnik. Za samu registraciju osnivanja u Agenciji za privredne registre (APR) ne postoje dodatni uslovi koji se nameću stranim osnivačima.

Postupak registracije podrazumeva da se Agenciji za privredne registre dostavi propisana dokumentacija, koja se jedino razlikuje u načinu dokazivanja identiteta osnivača u zavisnosti od države porekla. Neophodno je da domaće fizičko lice dostavi fotokopiju lične karte, dok stranac dostavlja fotokopiju pasoša, odnosno lične karte, ako poseduje ličnu kartu izdatu za strance u Republici Srbiji, dok strana pravna lica moraju dostaviti izvod iz matičnog registra.

Međutim, dokumenti koje stranci dostavljaju iz svojih matičnih država moraju da budu u odgovarajućoj formi i prevedeni na srpski jezik od strane ovlašćenog lica. Dodatno, ako se radi o preduzetniku, stranac koji želi da se tako registruje mora da ima privremeni boravak u RS i radnu dozvolu. APR neće tražiti ovu dokumentaciju, ali ako ista ne postoji postojaće problemi sa otvaranjem računa, ali i problemi sa poreskom upravom koji može dovesti do oduzimanja PIB-a pa samim tim i do faktičkog onemogućavanja poslovanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...