Ruski osnivači gase građevinske, a otvaraju IT firme

Građani i preduzeća iz Rusije osnovali skoro 300 novih firmi u Srbiji

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

6.4.2022 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Građani i preduzeća iz Rusije osnovali skoro 300 novih firmi u Srbiji Građani i preduzeća iz Rusije osnovali skoro 300 novih firmi u Srbiji
Od početka rata u Ukrajini, pa do danas, građani i preduzeća iz Rusije osnovali su u Srbiji 288 firmi. Osnivača iz Ukrajine u istom... Građani i preduzeća iz Rusije osnovali skoro 300 novih firmi u Srbiji

Od početka rata u Ukrajini, pa do danas, građani i preduzeća iz Rusije osnovali su u Srbiji 288 firmi. Osnivača iz Ukrajine u istom periodu znatno je manje – svega šest novoregistrovanih firmi ima osnivače poreklom iz ove zemlje.

Kada je reč o ugašenim preduzećima i preduzetničkim radnjama, kako je portalu N1 potvrđeno u Agenciji za privredne registre, iz registra APR izbrisano je ukupno 10 ruskih i tri ukrajinske firme.

Dok se novoosnovani registruju uglavnom za programiranje i konsalting, izbrisane firme ruskih vlasnika bavile su se ugostiteljstvom, građevinom, arhitekturom, proizvodnjom guma za vozila, ali i frizerskim i kozmetičkim uslugama, umetničkim stvaralaštvom… Novoosnovane ukrajinske firme registrovane su za konsalting, ugostiteljstvo i saobraćaj, dok je među obrisanima bila reklamna agencija, trgovina hemijskim proizvodima, kao i – pokretni ugostiteljski objekat, piše N1.

Prema trenutnom stanju u bazi podataka APR, u Registru privrednih subjekata ima 876 preduzeća čiji su osnivači ili vlasnici udela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije. Upisano je, kako je portalu N1 potvrđeno u APR-u, i 524 preduzetnika – državljanina Ruske Federacije.

U ova preduzeća nisu uračunata akcionarska društva kao što su Naftna industrija Srbije, Yugorosgaz, Lukoil Srbija, među čijim su vlasnicima i oni iz Ruske Federacije, jer podatke o akcijskom kapitalu vodi Centralni registar hartija od vrednosti, a ne APR.

U Srbiji danas, takođe, posluje i 173 preduzeća čiji su osnivači i vlasnici građani i firme iz Ukrajine, kao i 96 preduzetnika, koji su državljani Ukrajine, rečeno je portalu N1 u APR.

Čime se sve bave novoosnovane firme

„Od 24. februara do danas registrovano je osnivanje 86 privrednih društava, čiji su osnivači ili članovi udela građani i preduzeća iz Ruske Federacije, kao i 202 preduzetnika, koje su registrovali državljani Ruske Federacije. U istom periodu, registrovano je osnivanje pet preduzeća, čiji su osnivači ili članovi udela fizička i pravna lica iz Ukrajine, kao i jedan preduzetnik, koga je registrovao državljanin Ukrajine“, ističu u APR.

Najveći broj novoosnovanih preduzeća iz Ruske Federacije registrovan je za računarsko programiranje, potom nespecijalizovanu trgovinu na veliko, pa konsultantske akcivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, pa tek potom za konsultantske delatnosti u oblasti IT.

Kada je reč o preduzetnicima iz Rusije, poredak delatnosti je nešto drugačiji – na prvom mestu je računarsko programiranje, pa konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Osnivači firmi iz Ukrajine se, osim konsaltingom koji je na prvom mestu delatnosti novoosnovanih preduzeća, bave i ugostiteljstvom i delatnostima u saobraćaju.

Jedini preduzetnik državljanin Ukrajine, registrovan u ovom periodu, bavi se računarskiim programiranjem.

Čime su se bavili izbrisani

U periodu 24. februara do 4. aprila iz Registra privrednih subjekata obrisano je pet preduzeća čiji su osnivači ili članovi udela građani i firme iz Ruske Federacije.

„Oni su bili registrovani za pretežnu delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, proizvodnju guma za vozila, protektiranje guma za vozila, pripremna gradilišta, razradu građevinskih projekata, arhitektonsku delatnost. Obrisano je i pet preduzetnika registrovanih za pretežnu delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, za umetničko stvaralaštvo, ostale zabavne i rekreativne delatnosti, postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema, kao i ostale usluge rezervacije i delatnosti povezane s njima“, navode u APR-u.

Kada je reč firmama ukrajinskih vlasnika koje su prestale da postoje od početka rata u ovoj zemlji, reč je o dva preduzeća koja su se bavila trgovinom na veliko hemijskim proizvodima i delatnošću reklamnih agencija, dok se jedan preduzetnik bavio delatnošću restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta.

 • MIŠKOVIĆ

  6.4.2022 #1 Author

  IT sektor i konsultantske kompanije traže mesto da rade neometano lepo je što biraju Srbiju doprineće otvaranju novih radnih mesta za naše mlade ljude

  Odgovori

 • Bella

  6.4.2022 #2 Author

  Nama to odgovara, malo cemo ekonomski biti jaci.

  Odgovori

 • Malisa

  6.4.2022 #3 Author

  odgovara ali sav prihod ide u Rusiru ili vec u ekonomiji nema ljubavi a zaposljavace obrazovane,skolovane IT strucnjake

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...