VIŠE OD 24 MILIONA AKTIVNIH SLUČAJEVA KORONE U SVETU Na virus pozitivan i predsednik Portugalije

SvetVesti

12.1.2021 09:57 Autor: Ljiljana Begović 0

VIŠE OD 24 MILIONA AKTIVNIH SLUČAJEVA KORONE U SVETU Na virus pozitivan i predsednik Portugalije VIŠE OD 24 MILIONA AKTIVNIH SLUČAJEVA KORONE U SVETU Na virus pozitivan i predsednik Portugalije
Broj zaraženih korona virusom u svetu premašio je 91,3 miliona, a od posledica zaraze preminulo je 1.954.256 ljudi. U svetu ima 24,1 miliona aktivnih... VIŠE OD 24 MILIONA AKTIVNIH SLUČAJEVA KORONE U SVETU Na virus pozitivan i predsednik Portugalije

Broj zaraženih korona virusom u svetu premašio je 91,3 miliona, a od posledica zaraze preminulo je 1.954.256 ljudi. U svetu ima 24,1 miliona aktivnih slučajeva, od čega je 99.5 pacijenata u lakšem stanju, dok je 0.5 odsto (108.000) u kritičnom stanju.

Vodeća zemlja po broju obolelih su SAD, u kojoj ima više od 23 miliona zabeleženih slučajeva od početka pandemije, sledi Indija sa 10,4 miliona, Brazil 8,1, Rusija 3,4 i Velika Britanija 3,1.

Foto: Tanjug/AP

Skoro devet miliona Amerikanaca primilo je prvu dozu vakcine protiv korona virusa, a savezne države intenziviraju napore na ubrzanju tempo vakcinacije stanovništva.

Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), do 11. januara podeljeno je 8.987.322 doza vakcina, što je manje od trećine svih doza koje je vlada distribuirala saveznim državama.

Gradonačelnik Njujorka obećao je da će vakcinisati milion stanovnika do kraja januara, rekao je novinarima da bi gradu moglo da ponestane vakcina ako federalna vlada ne pošalje nove količine.

Foto: Tanjug/AP

Rast broja novoobolelih u Nemačkoj i Španiji

U Nemačkoj je u poslednja 24 sata registrovan porast broja novoinficiranih korona virusom, čak 12.802 novozaražena pacijenta, ukupno 1.933.826 od početka pandemije, saopšteno je iz Instituta Robert Koh. Preminuo je još 891 pacijent, ukupno 41.577 od početka pandemije, prenosi Reuters.

Španci su se previše opustili tokom praznika družeći se sa rodbinom i prijateljima pa se korona virus ponovo proširio zemljom, saopštilo je špansko ministarstvo zdravlja.

U poslednje dve nedelje broj potvrđenih slučajeva porastao je sa  350 na 435 osoba na 100.000 stanovnika, a zauzetost na odeljenju intenzivne nege, gde su pacijenti na respiratorima, povećala se sa 24 na 26. Tokom Božića i Nove godine oko 47 miliona stanovnika moglo je slobodno da posećuje rodbinu širom zemlje.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Portugalije pozitivan na korona virus

Predsednik Portugalije Marselo Rebelo de Souza (Marcelo Rebelo de Sousa)pozitivan je na korona virus, ali za sada ne pokazuje nikakve simptome, saopštila je njegova kancelarija.

On se od prošle nedelje nalazi u karantinu posle kontakta sa članom svog kabineta koji je bio zaražen virusom.

Foto: Tanjug/AP

Modernina vakcina daje imunitet od godinu dana

Kompanija Moderna saopštila je da bi imunitet na korona virus koji stvara njena vakcina trebalo da traje najmanje godinu dana.

Moderna je u decembru najavila da će sprovesti testiranja kako bi potvrdila aktivnost vakcine u odnosu na bilo koji soj korona virusa. Kompanija očekuje da će 2021. godine isporučiti između 600 miliona i milijardu doza svoje vakcine i predviđa da će na godišnjem nivou zaraditi 11,7 milijardi dolara od prodaje vakcine, na osnovu sporazuma o nabavci koje je potpisala sa vladama, prenosi Guardian.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...