Najvišu stopu vakcinisanih globalno ima Izrael, Srbija na 5. mestu

U svetu se dnevno protiv Covid-19 vakciniše više od tri miliona ljudi

SvetVesti

5.2.2021 11:57 Autor: Ljiljana Begović 0

U svetu se dnevno protiv Covid-19 vakciniše više od tri miliona ljudi U svetu se dnevno protiv Covid-19 vakciniše više od tri miliona ljudi
U svetu je prema podacima sajta Worldometers.com korona virusom zaraženo više od 105 miliona ljudi, preminulo je 2,3 miliona pacijenata. Oporavilo se 77 miliona... U svetu se dnevno protiv Covid-19 vakciniše više od tri miliona ljudi

U svetu je prema podacima sajta Worldometers.com korona virusom zaraženo više od 105 miliona ljudi, preminulo je 2,3 miliona pacijenata. Oporavilo se 77 miliona zaraženih osoba.

Najveći broj zaraženih i umrlih od posledica Covid-19 imaju Sjedinjene Američke Države, takođe prednjače i u ukupnom broju vakcinisanih osoba.

Direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči (Anthony Fauci) rekao je da se nada da će uskoro biti objavljeni podaci koji će podržati vakcinaciju starije dece.

Fauči je rekao da se nada da će, nakon što budu objavljeni rezultati studija, od kasnog proleća ili početkom leta početi vakcinacija protiv korona virusa dece od 12 do 17 godina, prenosi CNN.

U svetu se dnevno vakciniše protiv korona virusa više od tri miliona ljudi. Izrael je i dalje zemlja sa najvećim brojem stope vakcinisanih na 100 stanovnika, slede UAE, Velika Britanija, SAD i Srbija koja se nalazi na 5. mestu u svetu.

Izvor:ourworldindata.org

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) priznala je prvi put propuste na evropskom nivou u nabavci vakcine protiv korona virusa.

„EU je potcenila komplikacije koje mogu nastati tokom proizvodnje vakcine“, istakla je predsednica Evropske komisije.

Univerzitet Oxford najavio je u da će pokrenuti medicinsko ispitivanje o efektima primene vakcina različitih proizvođača.

Studija treba da pokaže da li se različite doze vakcina protiv korona virusa koje su proizvele farmaceutske kompanije AstraZeneca i Pfizer-BioNTech mogu koristiti naizmenično kako bi se omogućila veća fleksibilnost u isporuci cepiva.

Foto: Tanjug

Kompanija „Johnson and Johnson“ traži odobrenje za upotrebu vakcine u SAD

Farmaceutska kompanija „Johnson and Johnson“ zatražila je od američke Agencije za hranu i lekove (FDA) da odobri za hitnu upotrebu njene vakcine protiv korona virusa koja se daje u samo jednoj dozi.

Zahtev kompanije usledio je posle izveštaja od 29. januara u kojem navodi da je globalno kliničko testiranje pokazalo da je efikasnost vakcine 66 odsto.

Za razliku od cepiva kompanija Pfizer i Moderna koje se daju u dve doze, vakcina kompanije Johnson and Johnson ne zahteva drugu dozu, kao ni transport na niskim temperaturama.

SAD imaju sporazum o kupovini 100 miliona doza ove vakcine za milijardu dolara, uz mogućnost nabavke još 200 miliona doza. Kompanija je saopštila da je spremna da isporuči vakcine odmah po odobrenju.

Prve vakcine AstraZeneca uskoro stižu u Austriju

Prvu isporuku vakcina farmaceutske kompanije AstraZeneca, najavio je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Anšober je rekao da  u Austriju stiže oko 63.000 doza vakcine, a da će do kraja februara stići još 350.000 doza.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...