dozvoljen trošak do 100 funti

U Velikoj Britaniji udvostručen limit na beskontaktnim karticama

BankeNovacSvetVesti

16.10.2021 14:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Velikoj Britaniji udvostručen limit na beskontaktnim karticama U Velikoj Britaniji udvostručen limit na beskontaktnim karticama
Građani u Velikoj Britaniji sada mogu da potroše i do 100 funti pri jednoj isplati beskontaktnom karticom zahvaljujući limitu koji se udvostručio od prošlog... U Velikoj Britaniji udvostručen limit na beskontaktnim karticama

Građani u Velikoj Britaniji sada mogu da potroše i do 100 funti pri jednoj isplati beskontaktnom karticom zahvaljujući limitu koji se udvostručio od prošlog petka.

Na početku pandemije limit je povećan na 45 funti kako bi se smanjila potreba potrošača da češće koriste kartice, zbog bojazni da bi se virus Covid-19 mogao zadržavati na njihovim površinama i da se tako širi.

Poslednje povećanje, koje je najavljeno u martovskom budžetu neće biti dostupno svuda, jer neki biznisi tek treba da se prilagode novoj tehnologiji plaćanja ili odbijaju da primene pomenuti limit.

Više od četvrtine svih isplata u Velikoj Britaniji 2020. godine obavljeno je preko beskontaktne kartice, navodi se u podacima koje je predstavilo bankarsko trgovinsko telo UK Finance. Prema njima, ovu tehnologiju plaćanja je koristilo 83 odsto potrošača.

Kako navodi izvršni direktor UK Finance Dejvid Postings (David Postings), viši limit isplate koji je ponuđen klijentima predstavlja bolji izbor kada je u pitanju kupovina, bilo da kupujete gorivo ili idete u nedeljnu nabavku, prenosi The Guardian.

Beskontaktne isplate postale su veoma popularne i u industriji se mnogo radilo kako bi maloprodaje bile sposobne da ponude viši limit potrošačima, rekao je Postings.

Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da bi ova vrsta promene mogla da dovede do toga da nebrojene kartice postanu meta prevaranata ili izazovu probleme ljudima koji već imaju poteškoće sa kontrolom troškova.

Viši limit bi mogao da ohrabri ljude da postanu “lakomi” te da počnu da troše više nego što mogu da priušte. To bi otežalo i praćenje troškova jer ne biste dobili račun, navodi finansijski stručnjak iz kompanije Royal London Sara Penels (Sarah Pennells).

Iako su zloupotrebe beskontaktnih kartica trenutno na veoma niskom nivou, svakako predstavlja neprijatnost onima koji ih iskuse, rekla je ona, dodajući da ove vrste kartica treba tretirati isto kao i fizički novac – oprezno i bez deljenja sa drugima.

Beskontaktne kartice na servisima kao što su Apple Pay i Google Pay nemaju ovaj limit u opticaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...