Posle uspeha štrajka u fabrikama automobila u Detroitu

UAW priprema organizovanje radnika Toyote

SvetVesti

3.11.2023 11:25 Autor: Vladimir Jokanović 1

UAW priprema organizovanje radnika Toyote UAW priprema organizovanje radnika Toyote
Sindikat radnika u američkoj autoindustriji (UAW) nagovestio je da će pokrenuti sindikalno organizovanje u fabrikama kompanija Toyota i Tesla, kao i drugim fabrikama automobila... UAW priprema organizovanje radnika Toyote

Sindikat radnika u američkoj autoindustriji (UAW) nagovestio je da će pokrenuti sindikalno organizovanje u fabrikama kompanija Toyota i Tesla, kao i drugim fabrikama automobila u SAD u kojima ne postoji ova vrsta udruživanja zaposlenih.

UAW će navodno nastojati da posle uspeha štrajkova u kompanijama Ford, GM i Stellantis iz Detroita, organizuje radnike Toyote, kojima je ranije ove nedelje kompanija već ponudila povećanje plata i beneficija nakon okončanja štrajkova u pomenute tri fabrike, prenosi Reuters.

„Mogli su isto tako lako da povećaju plate pre mesec dana ili pre godinu dana. Sada su to uradili jer kompanija zna da dolazimo po njih“, rekao je predsednik UAW Šon Fejn (Shawn Fain). On je dodao da su novi ugovori za koje se UAW izborio toliko dobri da su doveli do povišca u preduzećima koja nemaju sindikate.

„Preplašeni direktori širom zemlje žure da svojim zaposlenima daju povišice u nadi da će se odbraniti od UAW. Budućnost Toyote se neće određivati u salama za sastanke, nego u fabričkim halama“, naveo je Fejn.

UAW je godinama pokušavao i nije uspeo da organizuje američke fabrike automobila bez sindikata od kojih su većinu izgradili azijski i evropski proizvođači automobila u južnim američkim državama, gde zakoni o „pravu na rad“ ne obavezuju radnike na plaćanje sindikalne članarine.

Nedavno je UAW pokušao, ali nije uspeo da dobije dovoljnu podršku radnika u Teslinoj fabrici u Fremontu u Kaliforniji za održavanje glasanja. Fabrika kompanije Tesla u Fremontu nekada je bila u zajedničkom vlasništvu kompanija GM i Toyota, a u njoj je delovao UAW.

  • ŽIZI

    5.11.2023 #1 Author

    Nadamo se novim modelima Toyote i kvalitetu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...