U pripremi novi zakon EU o samozaposlenim radnicima

Uber upozorava na poskupljenje usluga do 40 odsto

EUVesti

21.9.2023 09:55 Autor: Vladimir Jokanović 3

Uber upozorava na poskupljenje usluga do 40 odsto Uber upozorava na poskupljenje usluga do 40 odsto
Visoka izvršna direktorka kompanije Uber upozorila je da će predlozi Brisela da se vozači i kuriri smatraju de fakto zaposlenima primorati Uber da zaustavi... Uber upozorava na poskupljenje usluga do 40 odsto

Visoka izvršna direktorka kompanije Uber upozorila je da će predlozi Brisela da se vozači i kuriri smatraju de fakto zaposlenima primorati Uber da zaustavi usluge prevoza u stotinama gradova širom Evropske unije i da će, ako budu usvojeni, izazvati rast cena usluga za 40 odsto.

Šefica odeljenja Ubera za mobilnost u Evropi Anabel Diaz pozvala je zakonodavce koji su ove nedelje raspravljali o Direktivi o radu na platformi EU da odobre pravila koja čuvaju ono što je opisala kao želju samozaposlenih radnika za fleksibilnošću, prenosi Financial Times.

„Ako Brisel primora Uber da reklasifikuje vozače i kurire širom EU, mogli bismo da očekujemo smanjenje broja radnih prilika za 50 do 70 odsto. To bi dovelo do toga da Uber prestane da radi u stotinama do 3.000 gradova EU koje danas opslužuje“, rekla je Diaz.

Prema njenim rečim, novi zakon koji vozačima daje puna radna prava takođe bi primorao Uber da podigne cene usluga, do 40 odsto, dok bi broj vozača bio manji, pa bi se produžilo vreme čekanja na vožnju. Diaz je reagovala povodom razgovora koji je pokrenut u institucijama EU o konačnom tekstu novog zakona u cilju poboljšanja uslova za radnike.

Zakon će verovatno predstavljati značajnu promenu u odnosu na status kvo u Evropi, gde se pretpostavlja da je većina radnika platforme Uber samozaposlena, što znači da nemaju pristup radnim pravima i beneficijama, kao što su roditeljsko odsustvo i minimalna plata.

  • SABRINA

    21.9.2023 #1 Author

    Na osnovu ovoga da li zaključujemo da su vozači, kuriri i sl.građani drugog reda, skoro pa bez ikakvih prava?!

    Odgovori

    • Lelica

      24.9.2023 #2 Author

      Nije skoro nego su u potounosti bez ikakvih prava.

      Odgovori

  • CIGI

    24.9.2023 #3 Author

    Pa I nemaju prava, vecina je na pp ugovorima I po par godina

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...