UBLAŽENA PROCENA PADA EVROZONE U OVOJ GODINI Minus 5,5 odsto

EUVesti

4.5.2020 15:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

UBLAŽENA PROCENA PADA EVROZONE U OVOJ GODINI  Minus 5,5 odsto UBLAŽENA PROCENA PADA EVROZONE U OVOJ GODINI  Minus 5,5 odsto
Rezultati kvartalne ankete Evropske centralne banke (ECB) među ekonomistima pokazuju da bi ekonomija Evrozone mogla da zabeleži pad u ovoj godini od 5,5 odsto,... UBLAŽENA PROCENA PADA EVROZONE U OVOJ GODINI  Minus 5,5 odsto

Rezultati kvartalne ankete Evropske centralne banke (ECB) među ekonomistima pokazuju da bi ekonomija Evrozone mogla da zabeleži pad u ovoj godini od 5,5 odsto, dok bi u 2021. godini mogao da bude zabeležen rast od 4,3 odsto. Ove projekcije podrazumevaju da u maju i junu dođe očekivano popuštanje restriktivnih mera protiv epidemije korona virusa.

U prethodnoj anketi procenjivan je pad Evrozone od 6,6 odsto u ovoj godini i rast od 3,1 odsto u 2021, prenosi portal seebiz.eu.

Prema ovoj anketi, inflacija u Evrozoni trebalo bi ove godine u proseku da iznosi 0,4 odsto, dok bi u idućoj godini mogla da iznosi 1,2 odsto.

Ekonomisti očekuju da bi stopa nezaposlenosti u 2020. mogla da dostigne 9,4 odsto, dok bi se u narednoj godini blago smanjila na 8,9 procenata..
Potvrđene su i dugoročne projekcije privrednog rasta i inflacije koje se odnose na razdoblje do 2024. godine, uz procenjeni rast BDP od 1,4 odsto i inflacije od 1,7 odsto, navodi se u anketi ECB.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...