POKRENUT PREKRŠAJNI POSTUPAK PROTIV VELIKE BRITANIJE Mišel: Sporazum o Bregzitu je prioritet za EU

EUVesti

1.10.2020 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

POKRENUT PREKRŠAJNI POSTUPAK PROTIV VELIKE BRITANIJE Mišel: Sporazum o Bregzitu je prioritet za EU POKRENUT PREKRŠAJNI POSTUPAK PROTIV VELIKE BRITANIJE Mišel: Sporazum o Bregzitu je prioritet za EU
Sporazum o Bregzitu koji je postignut prošle godine morao bi da stupi na snagu i to je prioritet za EU, koja nastoji da utemelji... POKRENUT PREKRŠAJNI POSTUPAK PROTIV VELIKE BRITANIJE Mišel: Sporazum o Bregzitu je prioritet za EU

Sporazum o Bregzitu koji je postignut prošle godine morao bi da stupi na snagu i to je prioritet za EU, koja nastoji da utemelji nove odnose sa Velikom Britanijom, izjavio je glavni evropski pregovarač za Bregzit Šarl Mišel.

Potpuna i efikasna implementacija sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz Evropske uniije je apsolutni prioritet za EU„, objavio je Mišel na svom Tviter nalogu.

Mišel, koji 1. i 2. oktobra predsedava samitom lidera EU u Briselu, dodao je da je sporazum nazvan „Dobri petak“, postignut u Belfastu, rezultat pregovora i najbolji način da se očuvaju i garantuju mir i stabilnost u Irskoj, prenosi Tanjug pisanje agencije Rojters.

Inače, Evropska komisija poslala je u četvrtak Velikoj Britaniji pismo o kršenju obaveza iz Sporazuma o povlačenju, što označava početak formalnog prekršajnog postupka, a britanska vlada ima mesec dana da odgovori na pismo.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da je Velika Britanija ranije pozvana da do kraja septembra povuče problematični deo Zakona o unutrašnjem tržištu, jer po svojoj priodi krši obaveze preuzete u dobroj veri, koje proističu iz dogovorenog Ugovora o razdruživanju.

Foto: Tanjug/AP

Rok je istekao 30. septembra, problemtične odredbe nisu povučene i Komisija je slanjem zvaničnog obaveštanje pokrenula prvi korak prekšajnog postupka“, objasnila je predsednica EK Ursula fon der Lajen, dodavši da će, i pored ovog koraka, nastaviti da rade na potpunoj primeni Sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Podsetimo, trgovinski pregovori EU i Velike Britanije nisu do sada doneli željene rezultate zbog razmirica oko ključnog pitanja državne pomoći privrednim sektorima kojima je potrebna finansijska potpora, kao što je ribarstvo, ugrozile su trgovinske pregovore. Predlog novog britanskog zakona, koji bi stavio u drugi plan već postignute dogovore o razlazu EU i Velike Britanije, doveo je prošlog meseca celokupne pregovore u krizu, podseća Tanjug.

Evropska komisija, koja pregovara sa britanskom vladom, traži od Londona da prihvati šira, opšta pravila o državnoj pomoći privredi koja bi bila kompatibilna sa pozitivnim propisima u zemljama EU.

Foto: Pixabay.com

Evropska unija traži i da se osnuje novi Zajednički komitet EU i Velike Britanije, kao i novo arbitrarno veće zaduženo da prati, procenjuje i eventualno kažnjava one koji se ne pridržavaju postignutih dogovora.

„Problem je što Velika Britanija ne želi da se saglasi sa ovim predlogom i pitanje je da li će ikada pristati“, rekao je za agenciju Rojters jedan evropski diplomata koji i sam učestvuje u pregovaračkom procesu.

Velika Britanija insistira na „labavijim“ procedurama, tipičnim za slobodno tržište i ne želi ni indirektno mešanje EU u njenu politiku državne pomoći privredi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...