Svetska banka radi na dodatnom paketu podrške od tri milijarde dolara

Ukrajini odobreno 723 miliona dolara pomoći

NovacSvetVesti

8.3.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ukrajini odobreno 723 miliona dolara pomoći Ukrajini odobreno 723 miliona dolara pomoći
Svetska banka saopštila je da je odobrila paket zajmova i bespovratnih sredstava za Ukrajinu u iznosu od 723 miliona dolara. Paket koji je odobrio... Ukrajini odobreno 723 miliona dolara pomoći

Svetska banka saopštila je da je odobrila paket zajmova i bespovratnih sredstava za Ukrajinu u iznosu od 723 miliona dolara.

Paket koji je odobrio izvršni odbor uključuje dodatnih 350 miliona dolara na prethodni kredit Svetske banke, uvećan za još oko 139 miliona dolara kroz garancije Holandije i Švedske, navodi banka u saopštenju, piše RTV pozivajući se na Reuters.

U paket pomoći ulazi i 134 miliona dolara grantova iz Britanije, Danske, Letonije, Litvanije i Islanda kao deo povereničkog fonda koji će nastaviti da prima donacije u ime Ukrajine, dok je Japan obezbedio paralelno finansiranje od 100 miliona dolara.

Portparol Svetske banke izjavio je da se očekuje da će sredstva biti prebačena vladi Ukrajine u narednih nekoliko dana.

Saopšteno je da će podrška kroz „brzu isplatu“ pomoći ukrajinskoj vladi da pruža vitalne usluge, plaća bolničke radnike, finansira penzije i nastavi socijalne programe.

„Organizacija Svetske banke preduzima brze akcije kako bi podržala Ukrajinu i njen narod u suočavanju sa nasiljem i ekstremnim poremećajima izazvanim ruskom invazijom“, poručio je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas (David Malpass).

Banka je navela da nastavlja da radi na još jednom paketu podrške Ukrajini vrednom tri milijarde dolara u narednim mesecima i dodatnoj podršci za susedne zemlje koje primaju ukrajinske izbeglice, čiji broj trenutno premašuje 1,7 miliona, uglavnom žena, dece i starih osoba.

  • IVAN

    8.3.2022 #1 Author

    Treba pomoci svakako.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    8.3.2022 #2 Author

    nije trebalo dozvoliti da počne rat
    sada je kasno i licimerno pomagati. veliki broj poginulih ne moze se nadoknaditi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...