na produktnoj berzi bez značajnih cenovnih oscilacija kukuruza i soje

Ukupan promet 2.195 tona, potražnja za pšenicom

BerzaNovacSrbijaVesti

13.8.2021 14:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ukupan promet 2.195 tona, potražnja za pšenicom Ukupan promet 2.195 tona, potražnja za pšenicom
U nedelji za nama na novosadskoj „Produktnoj berzi“ nije bilo značajnijih cenovnih oscilacija kukuruza i soje, dok je krajem sedmice potražnja za pšenicom bila... Ukupan promet 2.195 tona, potražnja za pšenicom

U nedelji za nama na novosadskoj „Produktnoj berzi“ nije bilo značajnijih cenovnih oscilacija kukuruza i soje, dok je krajem sedmice potražnja za pšenicom bila na višim cenama.

Ukupan promet je iznosio 2.195 tona, dok je finansijska vrednost iznosila 61.844.750,00 dinara, navodi se u saopštenju. Statistički posmatrano, količinski obim prometa je manji za 18,70 odsto, dok je finansijski promet niži za 15,97 procenata.

Kada uporedimo ponderisane cene, pšenica nije značajno oscilirala u odnosu na prethodnu nedelju. Ugovori za pšenicu su zaključivani po 21,50 din/kg bez PDV-a (23,65 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ponder cenu, +0,90 odsto. Međutim krajem sedmice tražnja za hlebnim zrnom je bila oko 23,00 din/kg, dok za robu doveženu u luku
potražnja je bila na nivou od 23,50 din/kg bez PDV-a.

Prodavci nisu bili zainteresovani za prodaju preko berze, što ukazuje na rast cene. Izveštaj USDA je najviše uticao na
povećanju potražnju po višim cenama zbog vesti o globalnoj proizvodnji koja je snižena za dva procenta, zbog manjeg roda u Rusiji, Kanadi, Turskoj, Kazahstanu i SAD. Globalna potrošnja je gotovo nepromenjena u odnosu na prethodni izveštaj. Zalihe su snižene za više od pet odsto u odnosu na prethodnu prognozu i spuštene su na najniži nivo u pet godina.

Početkom nedelje se stekao utisak da će cena kukuruza da raste, trgovanje se odvijalo na nivou od 24,40 din/kg bez PDV-a (23,65 din/kg sa PDV-om), međutim tokom sedmice kukuruz je imao negativan trend. Kukuruz sa klauzulom „fco-kupac“ je realizovan po 24,30 din/kg. U odnosu na prošlonedeljni podatak, ponderisana cena je ostala gotovo na istom nivou -0,60 odsto.

Soja se zadržala na istom nivou kao i prethodnih nedelja. Sojino zrno je trgovano u uskom cenovnom rasponu od 70,30 do 70,50 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 70,43 din/kg bez PDV-a (77,47 din/kg sa PDV-om), što predstavlja minimalnu oscilaciju od -0,09 procenta.

Stočni ječam je trgovan po jedinstvenoj ceni od 20,50 din/kg bez PDV-a (22,55 din/kg sa PDV-om).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...