Radnici spremni i na proteste, poslodavac nudi otpremnine ili rad u inostranstvu

Umesto otpuštanja, socijalni program za radnike fabrike u Kragujevcu

AutomobiliSrbijaVesti

16.5.2022 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Umesto otpuštanja, socijalni program za radnike fabrike u Kragujevcu Umesto otpuštanja, socijalni program za radnike fabrike u Kragujevcu
Samostalni sindikat fabrike Fiat Chrysler Automobiles (FCA) u Kragujevcu saopštio je da preduzima sve radnje koje su „vidljive i nevidljive“ za javnost kako bi... Umesto otpuštanja, socijalni program za radnike fabrike u Kragujevcu

Samostalni sindikat fabrike Fiat Chrysler Automobiles (FCA) u Kragujevcu saopštio je da preduzima sve radnje koje su „vidljive i nevidljive“ za javnost kako bi sprečio otpuštanje radnika, ali i da je spreman na proteste ukoliko druge aktivnosti ne urode plodom.

U saopštenju se dodaje da je rukovodstvo sindikata otvoreno za inicijative svakog radnika i da se neće donositi nikakve odluke bez jasno izražene volje većine radnika, prenosi Beta.

„Pozivamo radnike da pokažu jedinstvo. Danas je prijavljen javni skup u pokretu, na koji ćemo pozvati sve radnike iz fabrike FCA i radnike iz kooperantskih preduzeća ako druge aktivnosti ne urode plodom“, poručili su iz sindikata.

Iz tog sindikata navedeno je da nisu učestvovali u današnjim razgovorima sa ministarkom za rad o budućem statusu radnika kompanije Fiat, jer su tri sindikata koji deluju u okviru kompanije imala pre dva dana sastanak na kojem je pored resorne ministarke bio i državni sekretar iz Ministarstva privrede, na kojem nije postignuta saglasnost.

Na inicijativu sindikata prošle sedmice dogovorena je kontrola Inspekcije rada u cilju provere rada rukovodstva kompanije i zakonitosti njihovog postupanja od ponedeljka 16. maja.

Ističe se i da Samostalni sindikat, kao jedini reprezentativni sindikat u okviru FCA Srbija, sarađuje sa ostala dva sindikata, iako nemaju reprezentativnost, jer je cilj da se postigne „potpuno jedinstvo u ovim teškim trenucima po radnike“.

Radnici Fiata očekuju socijalni program

Na sastanku radnika kompanije FCA u kragujevačkoj fabrici i predstavnika Vlade Srbije, prema rečima radnika fabrike Đorđa Milojevića, dogovoreno je da će biti ustanovljen socijalni program.

„Prekidamo okupljanja, videćemo kakav će biti socijalni program, ako nismo zadovoljni tražićemo da se to promeni, ako nas ne poslušaju opet smo na ulicama. Vlada nam je garant da nijedan radnik neće biti otpušten, imaće ili socijalni program ili drugo radno mesto ili u Fiatu za novi model. Niko ništa da ne potpisuje, biće socijalni program“, naglasio je Milojević za N1 nakon sastanka.

Socijalni program biće predložen do kraja maja, kažu radnici da im je to prenela ministarka rada Darija Kisić Tepavčević, a tada će se izjašnjavati ko želi da prihvati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država pomoći radnicima FCA, ali da ne može da odlučuje šta će raditi privatni vlasnik.

„Potpisan je ugovor i država će subvencionisati ogromnim parama novu proizvodnju u Kragujevcu kako bi zaštitila radnike, a novi ugovor će biti 100 puta povoljniji od starog“, naglasio je on.

Da podsetimo, poslodavac je radnicima FCA zbog pripreme nove proizvodnje ponudio da idu na dvogodišnji rad u fabikama kompanije Stellantis u inostanstvu, u čijm sastavu posluje Fiat, ili da napuste fabriku uz otpremnine.

  • Pasparrtu

    16.5.2022 #1 Author

    svaka cast na odluci.

    Odgovori

  • GINKO

    16.5.2022 #2 Author

    Naravno to se tako radi.

    Odgovori

  • TATJANA

    16.5.2022 #3 Author

    Odlicna odluka, da se pokaze sa socijalnog aspekta stav drzave

    Odgovori

  • STRELAC

    16.5.2022 #4 Author

    Dokle ce vise drzava da subvencionise tu fabriku?

    Odgovori

  • kaćica

    16.5.2022 #5 Author

    Dobro je da su nasli resenje za ove radnike.

    Odgovori

  • VERA

    16.5.2022 #6 Author

    Da su hteli u inostranstvu da rade, ne bi se tu zaposlili.

    Odgovori

  • NINO

    17.5.2022 #7 Author

    Socijalna odluka u takvoj fabrici. Ne znam ko ce to prihvatiti.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    17.5.2022 #8 Author

    Dobro je da će radnici dobiti bar socijalni program.

    Odgovori

  • SNEZANA

    17.5.2022 #9 Author

    Ti radnici su zasluzili da im se pomogne,odlicne vesti.

    Odgovori

  • Milisavka

    23.5.2022 #10 Author

    Dobro je da imaju neku opciju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...