UPRAVLJAJTE SVOJOM BAŠTOM PUTEM WI-FI Tim srpskih stručnjaka osmislio pametan uređaj za gajenje biljaka i to putem mobilne aplikacije

InovacijeIzdvajamoLifestylePreduzetnikSrbijaVestiZanimljivosti

4.12.2020 09:36 Autor: Marija Jovanović 2

UPRAVLJAJTE SVOJOM BAŠTOM PUTEM WI-FI Tim srpskih stručnjaka osmislio pametan uređaj za gajenje biljaka i to putem mobilne aplikacije UPRAVLJAJTE SVOJOM BAŠTOM PUTEM WI-FI Tim srpskih stručnjaka osmislio pametan uređaj za gajenje biljaka i to putem mobilne aplikacije
U želji da mlađoj, urbanoj generaciji omoguće da gaji svoj organski kutak zelenila u stanu ili kancelariji, srpski tim sačinjen od softverskih inženjera, pejzažnog... UPRAVLJAJTE SVOJOM BAŠTOM PUTEM WI-FI Tim srpskih stručnjaka osmislio pametan uređaj za gajenje biljaka i to putem mobilne aplikacije

U želji da mlađoj, urbanoj generaciji omoguće da gaji svoj organski kutak zelenila u stanu ili kancelariji, srpski tim sačinjen od softverskih inženjera, pejzažnog arhitekte i dizajnera, na čelu sa biologom, osmislilo je pametan uređaj koji pruža mogućnost za potpuno novi vid baštovanstva.

Za njihovu mini baštu, koja može da se kontroliše putem mobilne aplikacije, nije potrebno previše prostora, ali ni znanja, ni vremena.

Foto: UrbiGo

„UrbiGo je pametan uređaj za gajenje začina ili mini povrća, namenjen urbanim stanovima i kancelarijama, koji omogućava korisniku da gaji svoje zelenilo putem aplikacije na mobilnom telefonu. Funkcioniše kao nespresso aparat, samo za biljke umesto zemlje u UrbiGo stavite kapsule sa semenom koje izaberete na našem sajtu, dodate vodu i povežete svoj uređaj sa telefonom putem Wi-fi“, kaže za Biznis.rs izvršni direktor i osnivač kompanije UrbiGo Anja Varničić.

U organskom kutku uspeva sve – od začina, do spanaća

Uz pomoć pametne bašte mogu se gajiti skoro svi začini koji se koriste u kulinarstvu, za pripremu napitaka ili koktela, kao i mnoge vrste mini povrća poput zelene salate ili spanaća u kojima može da se uživa ne samo kada je sezona, već i tokom cele godine, objašnjava Varničić.

Foto: UrbiGo

„Kapsule pružaju svu hranu i kiseonik koji je potreban biljkama kako bi porasle i bile velike i zdrave. Tako će vam vaša pametna bašta javiti kada biljkama treba vode, i obezbediće vam zanimljive savete, recepte i trikove kako da iskoristite maksimum od vašeg mini organskog kutka“, navodi naša sagovornica.

Aplikacija prati zdravlje biljaka

Ova kompanija uspela je da pokrene serijsku proizvodnju i danas se UrbiGo uređaj uveliko prodaje ne samo u Srbiji, već i u zemljama EU. Njihovi korisnici, uglavnom su uspešni, mladi ljudi i veliki ljubitelji tehnologije, ali i prirode za koju često nemaju vremena. Zato je pametna bašta idealna za one koji ne provode previše vremena u svom domu jer pruža mogućnost kontrole putem aplikacije.

Foto: UrbiGo

„UrbiGo ima integrisan Wi-fi modul, pa tako možete negovati biljke na daljinu. Dakle, ne morate da budete u kući, on će vam javiti tačno šta je vašim biljkama potrebno i kada. Njegova aplikacija ima posebne algoritme koji prate zdravlje biljaka u vašoj pametnoj bašti i koja se unapređuje svakom akcijom koju vi kao korisnik preduzmete“, kaže Varničić.

Bašta koja zahteva malo prostora, struju i internet

UrbiGo je mnogo više od još jedne svetleće saksije koja se može kupiti online jer koristi sličnu tehnologiju koja se primenjuje na pametnim plastenicima u Holandiji, samo je prilagođena običnom i urbanom čoveku.

„Sve što vam je neophodno je utičnica za struju i internet. UrbiGo je jako efikasan, a zauzima prostor ne veći od obične manje saksije, tako da ne ometa vaše svakodnevno funkcionisanje ili od vas zahteva da izdvojite poseban deo stana“, napominje naša sagovornica.

Foto: UrbiGo

 „Tokom protekle decenije klima se dosta promenila, a gradovi su se urbanizovali munjevitom brzinom. Iako je tehnologija sada razvijena više nego ikada pre, nažalost, u mnogim delovima sveta priroda ispašta, a samim tim i mi. Naš cilj je da to promenimo i uz pomoć najsavremenije tehnologije omogućimo svima da gaje i neguju svoj kutak zelenila“, zaključuje Varničić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...