USKORO DRUGA FAZA EPIDEMIJE U EVROPI Italijanski plan u pet tačaka i primerno vladanje u Danskoj

EUVesti

7.4.2020 16:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

USKORO DRUGA FAZA EPIDEMIJE U EVROPI Italijanski plan u pet tačaka i primerno vladanje u Danskoj USKORO DRUGA FAZA EPIDEMIJE U EVROPI Italijanski plan u pet tačaka i primerno vladanje u Danskoj
Čerčila su često citirali ovih dana – ovo nije početak kraja, ovo je kraj početka, a to objašnjava šta bi značila druga faza zaštite... USKORO DRUGA FAZA EPIDEMIJE U EVROPI Italijanski plan u pet tačaka i primerno vladanje u Danskoj

Čerčila su često citirali ovih dana – ovo nije početak kraja, ovo je kraj početka, a to objašnjava šta bi značila druga faza zaštite od korona virusa, koju svi priželjkuju, a neke evropske zemlje su je već najavile. Druga faza ne predstavlja prestanak opasnosti, već primenu drukčijih mera koje bi zamenile strogu izolaciju, kao što su to već učinili u Kini.

Nama najbliža, susedna Hrvatska u kojoj je prvi slučaj zaraze korona virusom registrovan 25. februara, najavila je mogućnost „relaksiranja mera“, kako je rekao premijer Andrej Plenković. „Preduzeli smo pravovremene mere. One su rezultirale sporim širenjem zaraze virusom korona. Iako je, nažalost, 16 ljudi preminulo, imamo nisku stopu smrtnosti u prvih nekoliko sedmica. Od početka epidemije u Kini, reagujemo dobro“, rekao je Plenković, a prenosi Indeks. U Hrvatskoj je od posledica zaraze preminulo 16 osoba, od ukupno 1.222 zaraženih, dok je registrovano 40 novih slučajeva.

Hrvatski premijer ocenio je da je postignut „dobar balans“, kao i da će nove mere uzeti u obzir i potrebu za što normalnijim funkcionisanjem privrede. Ekonomske štete na globalnom nivou su nesagledive, pa je sasvim razumljivo što se na prvi nagoveštaj popuštanja epidemije razmišlja o napuštanju izolacije i vraćanju života u normalne tokove.

Čak i u Italiji koja je najteže postradala (16.523 žrtve) od epidemije priprema se realizacija plana druge faze. Italija je ušla u petu nedelju opšteg karantina, a ima spreman plan u pet tačaka za izlazak iz totalne defanzive. Društveno distanciranje „na svim nivoima“ ostaje na snazi uz održavanje bezbedne razdaljine i uz obavezno nošenje zaštitne maske izvan kuće.  

Planirano je otvaranje specijalizovanih bolnica za zaražene virusom COVID19, koje nastaviti rad posle prolaska epidemije pa sve do dostupnosti vakcine, jer se „ne može isključiti drugi talas virusa“, kako je objasnio ministar zdravlja Roberto Speranca (Roberto Speranza). Predviđeno je i jačanje zdravstvene mreže, kako bi bili zbrinuti zaraženi virusom, koji bi se lečili uz nadzor specijalističkih lekarskih timova, kao i da bi se brže identifikovali potencijalni slučajevi zaraze i smestili u izolaciju. Posebno briga biće vođena u domovima za stare.  

Velika pažnja biće posvećena ispravnoj upotrebi testova, uz mogućnost testiranja krvi na antitela kako bi se utvrdilo da li je neko, ne znajući, preležao virus. Peta tačka je tehnološki inovativna i predviđa upotrebu aplikacija za praćenje pacijenata u karantinu. Ne treba izgubiti iz vida da Italijani najavljuju primenu novih mera tek za „nekoliko nedelja“.

Austrija je najavila da će odmah posle Uskrsa (12. april) prilagoditi mere novoj fazi predostrožnosti zbog epidemije. Budući da je Vlada Austrije zaključila da su dosadašnje mere dale rezultate, premijer Sebastian Kurc (Sebastian Kurz) najavio je otvaranje malih radnji od 14. aprila, dok bi tržni centri trebalo opet da rade od 1. maja. Hoteli, restorani i kafići bi trebalo da počnu sa radom sredinom maja.  

„Brza i restriktivna reakcija sada nam pruža mogućnost da brže izađemo iz krize. To važi samo ako se svi budemo i dalje pridržavali mera i ostanemo zajedno kao do sada“, rekao je Kurc. Ograničenje kretanja građana ostaće na snazi do kraja aprila. Premijer Austrije apelovao je na građane da tokom Uskrsa ostanu kod kuća. U Austriji je registrovano 12.386 slučajeva zaraze, od čega je 89 novih, dok je preminilo 220 osoba.

Danska je juče najavila postepenu i opreznu normalizaciju života, ukoliko građani nastave sa odgovornim ponašanjem. Prema rečima premijerke Mete Frederiksen (Mette Frederiksen) u planu je da 15. aprila budu otvoreni vrtići i osnovne škole za niže razrede, što je neophodno kako bi odrasli mogli da se vrate na posao. Premijerka je istakla da svi koji mogu nastave rad od kuće.

Na snazi će ostati zabrana okupljanja u grupama većim od 10 osoba, kao i zabrana organizovanja svih masovnih dešavanja do 1. avgusta. Fakulteti i srednje škole, restorani, kafići, frizerski saloni, tržni centri, bioskopi, biblioteke, muzeji, sportski tereni i hale ostaće zatvoreni. U Danskoj je registrovano 4.978 slučajeva zaraze korona virusom, a 203 osobe podlegle su bolesti, dok se 1.491 osoba oporavila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...