UAE prvi na svetu po stopi vakcinisanih protiv korona virusa

Uskoro još jedna vakcina, kubansko cepivo ulazi u treću fazu ispitivanja

SvetVesti

10.2.2021 10:10 Autor: Ljiljana Begović 0

Uskoro još jedna vakcina, kubansko cepivo ulazi u treću fazu ispitivanja Uskoro još jedna vakcina, kubansko cepivo ulazi u treću fazu ispitivanja
Od početka pandemije korona virusom u svetu zaraženo je više od 107,4 miliona ljudi, a do sada je od posledica infekcije preminulo 2, 3... Uskoro još jedna vakcina, kubansko cepivo ulazi u treću fazu ispitivanja

Od početka pandemije korona virusom u svetu zaraženo je više od 107,4 miliona ljudi, a do sada je od posledica infekcije preminulo 2, 3 miliona obolelih. Trenutno je aktivno 25,3 miliona slučajeva, dok se od posledica infekcije oporavilo 79,3 miliona ljudi.

Najviše zaraženih korona virusom registrovano je u SAD više od 27 miliona, kao i najveći broj preminulih – 479.772. Na drugom mestu po broju inficiranih je Indija, na trećem je Brazil, slede Rusija i Velika Britanija.

Izvor:ourworldindata.org

Prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u periodu od 1. do 7. februara broj novozaraženih je u padu za 17 odsto na globalnom nivou, a ukupan broj preminulih u tom periodu manji je za 10 odsto. U izveštaju SZO se navodi da je broj novoinficiranih u svetu u padu već četvrtu nedelju za redom, prenose mediji.

Najveći pad broja novozaraženih potvrđen je u Africi (22 odsto), Evropi (19 odsto) i severnoj i južnoj Americi (17 odsto).

U trci za vakcinama i što većim brojem cepljenih građana za sada su na prvom mestu UAE po stopi vakcinisanih na svetu. Slede Izrael, Velika Britanija, SAD, Malta, Srbija se nalazi na 8. mestu.

Izvor:ourworldindata.org

Vakcina koju razvija Kuba ulazi u završnu fazu ispitivanja

Državni institut za vakcine Finli (IFV), koji podržava Vlada, proizveo je vakcinu koja trenutno ulazi u treću fazu ispitivanja.

„Od kada su klinička ispitivanja započela 24. avgusta 2020, vakcina prijavljuje nula ozbiljnih neželjenih efekata nakon ubrizgavanja kod prvih dobrovoljaca“, navode iz državnog instituta, dodajući da je „ono što se inače radi godinama postignuto za nešto manje od tri meseca“.

Sada je Kuba sklopila partnerstvo sa Iranom, gde sprovodi fazu 3 ispitivanja vakcine „Suveren 02“ pošto Kuba, nema dovoljno pacijenata na kojima bi mogla da testira vakcinu u kontrolisanom ispitivanju.

Ako vakcina „Suveren 02“ bude uspešna, zemlja planira da proizvede 100 miliona doza cepiva ove godine.

Foto: Tanjug

Estonija radi na pripremi „Covid-19 pasoša“

Estonija u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom radi na pilot projektu o izradi elektronskih sertifikata o vakcinama, takozvanim „korona pasošima“.

Prema navodima estonskih stručnjaka, reč je o elektronskom dokumentu koji bi bio priznat u celom svetu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...