Globalna kriza hrane

Uskoro rast cena šećera na svetskom tržištu

AgrobiznisBiznisSvetVesti

25.5.2022 12:23 Autor: Vladimir Jokanović 6

Uskoro rast cena šećera na svetskom tržištu Uskoro rast cena šećera na svetskom tržištu
Zabrinutost zbog nadolazeće globalne krize hrane naglo je porasla kada je kinesko Ministarstvo poljoprivrede smanjilo prognozu domaće proizvodnje šećera u tekućoj godini. Očekivano manja... Uskoro rast cena šećera na svetskom tržištu

Zabrinutost zbog nadolazeće globalne krize hrane naglo je porasla kada je kinesko Ministarstvo poljoprivrede smanjilo prognozu domaće proizvodnje šećera u tekućoj godini. Očekivano manja proizvodnja šećera u Kini znači rast potražnje u inostranstvu, a zajedno sa tim i poskupljenja šećera.

Nekoliko zemalja ograničilo je izvoz šećera od kada se vodi rat u Ukrajini, plašeći se nestašica, jer cene poljoprivrednih proizvoda naglo rastu globalno, prenosi South China Morning Post. Međutim, postoje znakovi da kineska potrošnja šećera već opada zbog rastućih troškova uvoza i strogih pandemijskih mera.

Nekoliko zemalja ograničilo je izvoz ključnih roba od kada se vodi rat u Ukrajini. U ponedeljak je u Kazahstanu stupila na snagu šestomesečna zabrana izvoza belog i žutog šećera. Pakistan je ranije ovog meseca uveo „potpunu zabranu“ izvoza šećera, usled zabrinutosti zbog inflacije.

Rusija je u martu zabranila izvoz šećera do kraja avgusta. Fabrike šećerne trske u Brazilu navodno otkazuju neke izvozne ugovore i prebacuju proizvodnju na etanol, kako bi zaradili od visokih cena energije.

Analitičari ocenjuju da u uslovima brzog rasta cena hrane sve više zemalja želi da ohladi domaću inflaciju ograničavanjem izvoza. Oni upozoravaju da to može da poremeti lance snabdevanja i da izazove dalji rast cena na globalnim tržištima.

  • TATJANA

    25.5.2022 #1 Author

    Naravno da ce da ogranice izvoz

    Odgovori

  • SNEZANA

    26.5.2022 #2 Author

    Preterase ga,necemo samo secer jesti

    Odgovori

  • MAJALG

    28.5.2022 #3 Author

    Mislim da mi sa nasih sest secerana ne bi trebali da brinemo za nase snabdevanje secerom.

    Odgovori

  • FRUIT04

    29.5.2022 #4 Author

    Nafta, zitarice pa logicno I secer… SO Je sledeca stavka

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.5.2022 #5 Author

    Da li je to secer ili bilo sta drugo,cim ga nema na trzistu cena ide duplo…

    Odgovori

  • IVAN

    29.10.2022 #6 Author

    Sve ne samo secer teska kriza dolazi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...