USPON SRBIJE NA LISTI EKONOMSKIH SLOBODA Napredak od čak 10 mesta, u svetu bez premca Hong Kong i Singapur

IzdvajamoSrbijaSvetVesti

10.9.2020 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

USPON SRBIJE NA LISTI EKONOMSKIH SLOBODA Napredak od čak 10 mesta, u svetu bez premca Hong Kong i Singapur USPON SRBIJE NA LISTI EKONOMSKIH SLOBODA Napredak od čak 10 mesta, u svetu bez premca Hong Kong i Singapur
Srbija je na najnovijoj rang listi svetskih ekonomskih sloboda (Economic Freedom of the World 2020) napredovala za čak deset mesta u odnosu na prethodno... USPON SRBIJE NA LISTI EKONOMSKIH SLOBODA Napredak od čak 10 mesta, u svetu bez premca Hong Kong i Singapur

Srbija je na najnovijoj rang listi svetskih ekonomskih sloboda (Economic Freedom of the World 2020) napredovala za čak deset mesta u odnosu na prethodno rangiranje. Naša zemlja sada se nalazi na 74. poziciji liste Frejzer instituta iz Kanade (Fraser Institute), objavio je Libertarijanski klub LIBEK, inače nacionalni partner ove institucije u Srbiji.

Skor Srbije na upravo objavljenom izdanju Indeksa ekonomskih sloboda u svetu iznosi 7,05, što je malo niže od svetskog proseka.

Međutim, Srbija je u regionu u „zlatnoj sredini“. Bolje je rangirana od Crne Gore, koja je na 80. mestu i BiH (82. pozicija), dok su Hrvatska na 61, Slovenija poziciju ispod i Severna Makedonija na 71. mestu.

Napredak Srbije ostvaren je zahvaljujući nešto boljim rezultatima u oblasti Zdrav novac, potom usled niže i predvidljivije inflacije nego u prethodnim godinama, kao i zbog promena metodologije u oblasti Pravni sistem i imovinska prava.

Indeks ekonomskih sloboda u svetu (Economic Freedom in the World) objavljuje Frejzer institut (Fraser Institute) iz Kanade, kojim meri nivo do kojeg je zaštićena pošteno stečena imovina i koliko su pojedinci uključeni u dobrovoljne transakcije.

U vrhu ovogodišnjeg Indeksa su Hong Kong i Singapur, a slede Novi Zeland, Švajcarska, Australija, SAD, Mauricijus, Gruzija, Kanada i Irska. U pitanju su zemlje koje se već godinama nalaze na vrhu rangiranja po ekonomskim slobodama.

Najlošije rangirane zemlje su Venecuela, Sudan, Libija, Angola, Iran, Alžir, Kongo, Zimbabve, DR Kongo i Centralnoafrička Republika.

Do indeksa na osnovu 42 varijable

Indeks ekonomskih sloboda u svetu izračunava se na osnovu 42 pojedinačne varijable, svrstane u pet različitih oblasti: (1) Veličina javnog sektora, (2) Pravni sistem i imovinska prava, (3) Zdrav novac, (4) Sloboda u međunarodnoj trgovini i (5) Poslovna regulacija.

Sve varijable preuzimaju se iz drugih priznatih međunarodnih izvora, kao što su na primer Doing Business Svetske banke ili Izveštaj o globalnoj konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, podseća Tanjug.

Konačan skor čini prosečna vrednost datih 5 podindeksa. Vrednosti su prikazane na skali od 1 do 10, gde viša ocena ukazuje na veće prisustvo ekonomskih sloboda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...