ukupan iznos 160,3 milijardi dinara

Usvojen budžet Grada Beograda za 2022. godinu

SrbijaVesti

21.12.2021 18:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Usvojen budžet Grada Beograda za 2022. godinu Usvojen budžet Grada Beograda za 2022. godinu
Odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su u utorak budžet za 2022. godinu u iznosu od 160,3 milijardi dinara, odnosno 1,3 milijardi evra. Ovo je... Usvojen budžet Grada Beograda za 2022. godinu

Odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su u utorak budžet za 2022. godinu u iznosu od 160,3 milijardi dinara, odnosno 1,3 milijardi evra. Ovo je najveći budžet u istoriji Grada Beograda, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je kazao da će budžet za 2022. godinu biti za sedam odsto veći nego prethodni, ali bez povećanja poreza na imovinu, koji je jedan od osnovnih prihoda grada, prenosi zvanični gradski sajt Beograd.rs.

„Budžet Grada je 2013. godine bio manji od 600 miliona evra. Za deset dana naš grad će dugovati 281 milion evra i to govori kakav smo posao uradili za prethodne četiri godine i kako smo se domaćinski ponašali“, naveo je Vesić na sednici Skupštini grada.

Istakao je da je budžet za 2022. godinu veći jer je povećana privredna aktivnost.

„Imamo više zaposlenih i veće su zarade. Danas u Beogradu radi skoro 200.000 ljudi više nego 2013. godine, a zarade su veće nego pre osam godina. Imamo više investicija i izdajemo svake godine preko milion kvadrata građevinskih dozvola, a to puni naš budžet. Zato imamo novca da kupimo 100 novih autobusa, od kojih nam 25 stiže u februaru, a 25 u martu. Takođe, ove godine smo kupili 10 novih električnih autobusa. Imamo novca da gradimo metro i obilaznicu oko Beograda, da uređujemo bulevare i naš grad. Iz tog razloga možemo da damo 68.000 tableta našoj deci, besplatne digitalne udžbenike, da podelimo i 7.000 laptopa učiteljima i nastavnicima, jer ovaj grad konačno finansijski dobro stoji“, rekao je Vesić.

Foto: Pixabay.com

On je naglasio da je stiglo 9.046 predloga građanki i građana za budžet Grada Beograda, te da se javna rasprava organizuje treću godinu zaredom.

„Na predlog građana koji su učestvovali u kreriranju budžeta uradićemo 11 novih parkova, devet igrališta, bazen u Grockoj, pored već predviđenih bazena u Borči, Zemunu, Južnom bulevaru i Lazarevcu. Zatvorićemo deponiju komunalnog otpada u Mladenovcu i uraditi centar za reciklažu. Pre nekoliko dana je počela rekonstrukcija Pozorišta ‘Dadov'“ najavio je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da je novim budžetom predviđeno nasipanje Makiškog polja, takođe i izgradnja deonice u Bulevaru patrijarha Pavla, od Košutnjaka do Mosta na Adi koja će, prema Vesićevim rečima, omogućiti nesmetan silazak sa mosta prema Vidikovcu.

„Uradićemo opremanje kompletne lokacije za fabriku vakcina u Zemunu, tako da će Srbija proizvoditi vakcine. Nastavićemo radove na regionalnom vodovodu Makiš–Mladenovac. Trenutno priključujemo građane Ritopeka, u martu ćemo priključiti Grocku i Vrčin, a zatim ćemo raspisati tender za poseban deo Grocke, kako bismo do 2024. godine imali regionalni vodovod do Mladenovca. Završićemo u Batajnici nadvožnjak nad brzom prugom, čime ćemo sprečiti da se odvoji Šangaj od Batajnice“, rekao je Vesić.

On je istakao da se na levoj obali Dunava nastavlja s radom na postrojenju za preradu otpadnih voda, kao i na kanalizacionoj crpnoj stanici Krnjača 2.

Predloženim budžetom je predviđena kupovina deset stanica za merenje aerozagađenja, najavio je Vesić.

„Ove godine smo kupili pet mernih stanica. Radi se o najmodernijim automatskim stanicama koje će imati softver za predikaciju zagađenja. Krećemo u rekonstrukciju Kalenić pijace i dve pijace u Obrenovcu i Lazarevcu, kao i u obnovu Devete gimnazije na Novom Beogradu. Rekonstruisaćemo Muzej afričke umetnosti, a krećemo i sa obnovom zgrade Muzeja grada Beorada. Počinjemo da radimo linijski park i novih deset vrtića.  Početkom januara raspisaćemo tender za kupovinu novih 80 trolejbusa“, rekao je Vesić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...