Sledi usklađivanje proizvodnje sa regulativama EU

Mlekare od sledeće godine očekuju nova pravila

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusuVesti

21.12.2021 17:17 Autor: Marija Jovanović 1

Mlekare od sledeće godine očekuju nova pravila Mlekare od sledeće godine očekuju nova pravila
Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku, prema izmenjenom Pravilniku o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani, od 1. decembra 2022. godine moraće da bude manji,... Mlekare od sledeće godine očekuju nova pravila

Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku, prema izmenjenom Pravilniku o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani, od 1. decembra 2022. godine moraće da bude manji, pa će umesto dosadašnjih 0,25 mikrograma po litru u sirovom, termički obrađenom i mleku za proizvodnju mlečnih proizvoda biti dozvoljeno maksimalno 0,05 mikrograma ove kancerogene materije.

Većina proizvođača već je uskladila svoju proizvodnju sa propisima EU, a oni koji to nisu do sada učinili moraće da porade na kvalitetu pre svega stočne hrane, jer aflatoksin do mleka dolazi upravo preko kukuruza, odnosno hraniva u kojima se nalazi, kaže za Biznis.rs predsednica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski.

“Za proizvođače koji sarađuju sa Imlekom ne postoji nikakva razlika jer oni, kada je reč o aflatoksinu, već poštuju propise EU, tako da se za njih ništa ne menja jer oni već sada ne prelaze granicu od 0,05 odsto aflatoksina u mleku. Mi smo sve vreme u poslednje tri-četiri godine imali na snazi upravo taj pravilnik jer oni mleko izvoze u EU”, ističe naša sagovornica.

Kada je reč o proizvođačima koji sarađuju sa drugim mlekarama, Bugarski navodi da proizvođači treba da obrate pažnju ne samo na kukuruz, već i na silaže.

“U ovom procesu jako su bitni proizvođači stočne hrane, ali i skladištari. Mislim da se pojedina skladišta godinama nisu adekvatno održavala, čistila i sređivala, tako da se i tim delom treba pozabaviti. Što se nas tiče, mi nismo imali nikakvih vanrednih situacija po tom pitanju. Desi se da se aflatoksin pojavi kod nekog s vremena na vreme, pre svega zbog hrane koja je problematična, ali se to sve reguliše”, ističe ona.

Proizvođači mleka 2022. godinu dočekuju sa zebnjom

Bugarski podseća da proizvođači mleka 2022. godinu dočekuju u nikad goroj situaciji i da se postavlja pitanje da li će iko uspeti da preživi krizu. Ona napominje da je u mlekarskoj industriji teško u proteklih šest godina, ali da je pandemija dodatni udarac za proizvođače.

“Kompletna hrana je sada dosegla nivo od 80 odsto poskupljenja u odnosu na period od prošle godine. Struja je za one koji su u mernim grupama već poskupela za 80 odsto. Skočile su cene lekova, komponenata, usluge i sve to do neviđenih razmera. Ipak, ono što je najtragičnije – cena mleka u Srbiji i dalje je ista! To što neko od prerađivača podigne cenu za dinar ili dva je smešno, jer nas trenutno ni 20 dinara ne bi spasilo. Čak i da podignu cenu na nivo koji smo tražili – 56 dinara, možda bismo za godinu dana počeli da vraćamo dugove koje imamo kod svojih dobavljača”, navodi naša sagovornica i dodaje da velike kompanije proizvođačima mleko plaćaju po ceni od 36 do 38 dinara, u zavisnosti od proizvodnje i kvaliteta.

“Mogu da pričaju da plaćaju više, ali to nije istina. Mislim da cenu od 38 dinara u odnosu na 56 uopšte ne treba komentarisati”, zaključuje Sanja Bugarski.

  • GocaBG

    21.12.2021 #1 Author

    Zakon se mora ispostovati,uostalom mi koristimo te proizvode,deca…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...