UTVRĐENA LISTA SISTEMSKI ZNAČAJNIH BANAKA U SRBIJI Na spisku devet banaka važnih za stabilnost finansijskog sistema

BankeNovacSrbijaVesti

11.5.2020 12:13 Autor: Marija Jovanović 0

UTVRĐENA LISTA SISTEMSKI ZNAČAJNIH BANAKA U SRBIJI Na spisku devet banaka važnih za stabilnost finansijskog sistema UTVRĐENA LISTA SISTEMSKI ZNAČAJNIH BANAKA U SRBIJI Na spisku devet banaka važnih za stabilnost finansijskog sistema
Izvršni odbor Narodne banke Srbije, usvojio je Odluku o utvrđivanju liste sistemski značajnih banaka u Republici Srbiji i stopa zaštitnog sloja kapitala za te... UTVRĐENA LISTA SISTEMSKI ZNAČAJNIH BANAKA U SRBIJI Na spisku devet banaka važnih za stabilnost finansijskog sistema

Izvršni odbor Narodne banke Srbije, usvojio je Odluku o utvrđivanju liste sistemski značajnih banaka u Republici Srbiji i stopa zaštitnog sloja kapitala za te banke.

Na listi sistemski značajnih banaka nalaze se Intesa, UniCredit, Komercijalna, OTP, Raiffeisen, Erste, AIK, Vojvođanska i Banka Poštanska štedionica.   

Narodna banka Srbije, najmanje jednom godišnje, utvrđuje listu banaka u Srbiji koje su sistemski značajne banke i stope zaštitnog sloja kapitala za te banke.

“Sistemski značajna banka je banka čije bi pogoršanje finansijskog stanja ili prestanak rada imali ozbiljne negativne posledice na stabilnost finansijskog sistema”, navodi se na sajtu NBS.  

Donetom odlukom, od banaka koje su identifikovane kao sistemski značajne, zahteva se da održavaju dodatni osnovni akcijski kapital u visini od jedan ili dva odsto rizične aktive banke, u zavisnosti od stepena njihove sistemske značajnosti.

Kako je objavila NBS, odluka se primenjuje od 30. juna ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...