Ekonomija iznad politike

Vakcina će biti prednost, ali ne i uslov za putovanje

BiznisIzdvajamoSrbijaSvetTurizamVesti

25.1.2021 14:23 Autor: Marija Jovanović 0

Vakcina će biti prednost, ali ne i uslov za putovanje Vakcina će biti prednost, ali ne i uslov za putovanje
Iako je tokom sastanka na nivou Evropske unije bilo zemalja koje su insistirale na uvođenju tzv. Covid pasoša, većina se tome usprotivila, kao i... Vakcina će biti prednost, ali ne i uslov za putovanje

Iako je tokom sastanka na nivou Evropske unije bilo zemalja koje su insistirale na uvođenju tzv. Covid pasoša, većina se tome usprotivila, kao i sama Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Potvrda o vakcinaciji za turiste će svakako biti prednost prilikom putovanja, ali ne i uslov jer je već svima jasno da tokom ove godine neće moći da se vakciniše kompletno stanovništvo Evrope i sveta. Zbog toga mora da postoji alternativa jer kada je ovakva situacija u pitanju, ekonomija je uvek iznad politike, kaže za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

„Vrlo je jasno naznačeno da vakcina neće biti uslov za putovanje jer još uvek nije široko dostupna i još uvek postoji jedan deo stanovništva koji neće moći, ili neće želeti da je primi jer nigde nije obavezna. Verujem da će oni koji se ne budu vakcinisali morati da ispune neke druge uslove poput PCR, serološkog ili brzog antigenskog testa“, navodi Seničić i dodaje da očekuje da će uskoro zvanične institucije izaći sa preciznijim informacijama i protokolima.

Prema njegovim rečima, sertifikat o vakcinaciji trebalo bi da bude međunarodno priznat. „Verujem da će Evropska komisija ili neka druga zvanična institucija precizirati kako to treba da izgleda. Za sada svako ko se vakciniše u Srbiji dobija potvrdu o vakcinaciji, tako da mi već sada imamo dokument koji je uslovno rečeno za nas dovoljan i verujem da neće biti problem da se on usaglasi sa nekim drugim dokumentom koji će biti obavezujući za putovanje u inostranstvo“, naglašava on.  

Foto: Pixabay.com

„Da li će to biti personalizovani QR kod pomoću kog će moći da se dobiju informacije o putniku, ili neki drugi način ostaje da vidimo. Mi ćemo se svakako prilagoditi i to će verovatno biti lako dostupna opcija, za sve one koji žele da putuju“, smatra direktor YUTA.

Čija je vakcina potpuno je irelevantno pitanje

Kada je reč o tipu vakcina, odnosno da li je ona američka, kineska ili ruska, Seničić navodi da će to kroz izvesno vreme postati potpuno irelevantno pitanje jer je nemoguće očekivati da privreda, kako turistička, tako i prevoznička i saobraćajna, može da preživi ovu godinu ukoliko se ne bude radilo.

Foto: Tanjug/AP

„Potpuno je neverovatno očekivati da Evropa i Amerika ne prihvataju neku vrstu vakcina. Kineski turisti su najmnogobrojniji turisti u Severnoj Americi i Evropi u poslednjih nekoliko godina. Procene su da negde oko 100 miliona Kineza godišnje putuje na te destinacije. To su desetine milijardi koje se troše na taj način, kroz turističku industriju. Zato je u ovakvim situacijama ekonomija uvek ispred politike“, navodi Seničić.

Sa druge strane, kako objašnjava, ruski turisti su najplatežniji turisti u Evropi i to u rangu ekskluzivnih turista. Po nekim procenama oni troše tri, do četiri puta više nego običan evropski turista.

„Zato kada govorimo o ekonomskom stavu, ne verujem da će evropske zemlje koje se baziraju na turizam, a tu pre svega mislim na Španiju, Portugal, Francusku, Italiju, pa i Grčku, dozvoliti da ostanu bez tržišta koje je za njih jako važno“, zaključuje naš sagovornik.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...