jačanje ekonomskih odnosa između Japana i Ujedinjenog Kraljevstva

Velika Britanija se pridružuje transpacifičkom trgovinskom paktu

SvetU fokusuVesti

2.6.2021 10:19 Autor: Miljan Paunović

Velika Britanija se pridružuje transpacifičkom trgovinskom paktu Velika Britanija se pridružuje transpacifičkom trgovinskom paktu
Zemlje članice Sveobuhvatnog i razvojnog sporazuma za transpacifičko partnerstvo (CPTPP) danas su zvanično postigle dogovor da dozvole Velikoj Britaniji da započne proces pridruživanja ovom... Velika Britanija se pridružuje transpacifičkom trgovinskom paktu

Zemlje članice Sveobuhvatnog i razvojnog sporazuma za transpacifičko partnerstvo (CPTPP) danas su zvanično postigle dogovor da dozvole Velikoj Britaniji da započne proces pridruživanja ovom paktu, saopštio je japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura (Yasutoshi Nishimura), preneo je Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Mislim da ovo ima veliki značaj sa strateškog stanovišta za jačanje ekonomskih odnosa između Japana i Ujedinjenog Kraljevstva“, rekao je Nišimura, nakon virtuelnog sastanka ministara 11 zemalja koje čine transpacifički trgovinski pakt, čiji je on bio domaćin.

Doprinos prijema Ujedinjenog Kraljevstva u CPTPP bruto domaćem proizvodu zone obuhvaćene ovim paktom u nominalnom iznosu, biće gotovo izjednačen sa doprinosom Evropske unije, dodao je on.

„Početak procesa pridruživanja Ujedinjenog Kraljevstva i potencijalno širenje CPTPP poslaće snažan signal našim trgovinskim partnerima širom sveta“, navodi se u saopštenju 11 zemalja članica.

London je formalno zatražio da se pridruži ovom trgovinskom sporazumu u februaru, u nastojanju da Britaniji otvori nove puteve za trgovinu i uticaj posle Bregzita.

Sporazumom CPTPP ukinuto je 95 odsto carina između zemalja potpisnica: Japana, Kanade, Australije, Vijetnama, Novog Zelanda, Singapura, Meksika, Perua, Bruneja, Čilea i Malezije.

Za razliku od EU, ovaj sporazum nema za cilj stvaranje jedinstvenog tržišta ili carinske unije i ne teži širokoj političkoj integraciji.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan potpisali su trgovinski sporazum u oktobru prošle godine, što je bio prvi britanski veliki trgovinski sporazum nakon Bregzita.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.