VELIKA BRITANIJA ZAMRZAVA PLATE U JAVNOM SEKTORU Nova mera važiće tri godine za sve osim za zdravstvene radnike

SvetVesti

23.11.2020 09:49 Autor: Julijana Vincan 1

VELIKA BRITANIJA ZAMRZAVA PLATE U JAVNOM SEKTORU Nova mera važiće tri godine za sve osim za zdravstvene radnike VELIKA BRITANIJA ZAMRZAVA PLATE U JAVNOM SEKTORU Nova mera važiće tri godine za sve osim za zdravstvene radnike
Nova mera u Velikoj Britaniji, osmišljena kao odgovor na finansijske posledice pandemije korona virusa, podrazumeva zamrzavanje plata u javnom sektoru svima na tri godine,... VELIKA BRITANIJA ZAMRZAVA PLATE U JAVNOM SEKTORU Nova mera važiće tri godine za sve osim za zdravstvene radnike

Nova mera u Velikoj Britaniji, osmišljena kao odgovor na finansijske posledice pandemije korona virusa, podrazumeva zamrzavanje plata u javnom sektoru svima na tri godine, izuzev zdravstvenim radnicima.

U izjavi za Sky News, Britanski ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) izjavio je da ne može da isključi zamrzavanje plata u javnom sektoru.

To se odnosi na učitelje, policiju, vojsku i javne službenike, ali ne i na zdravstvene radnike, koji su izuzeti zbog njihovih napora u borbi protiv korona virusa.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Vest da se pet miliona zaposlenih u javnom sektoru u Velikoj Britaniji suočava sa zamrzavanjem plata, izazvala je nezadovoljstvo u javnosti, prenosi portal Indeks.

Ovo je usledilo iako je Sunak u nedelju naglasio da neće biti povratka na štednju i da će, umesto toga, on u sredu objaviti značajno povećanje finansiranja javnih službi u jednogodišnjem planu potrošnje.

Prema procenama britanske Vlade, trogodišnje zamrzavanje plata u javnom sektoru donelo bi uštedu od 23 milijarde funti. Rezervna varijanta je ograničiti rast plata na samo jedan odsto godišnje, pri čemu bi ušteda iznosila 11 milijardi funti.

Funte
Foto: Pixabay.com

Odvojeno 210 milijardi funti za pandemiju

Britanska Vlada do sada je samo na borbu protiv pandemije Covid-19 potrošila više od 210 milijardi funti, a očekuje se da će do proleća sledeće godine potrošiti još desetine milijardi.

Zbog tih troškova i pada BDP, vladin Biro za budžetsku odgovornost očekuje da će se Ministarstvo finansija ove godine zadužiti za 400 milijardi funti. Procenjuje se i da će budžetski deficit biti dvostruko veći nego 2008. godine.

Velika Britanija u javnom sektoru ima više od 5,4 miliona zaposlenih, a većina ih radi u zdravstvu i obrazovanju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...