Nedimović kaže da se u domaću agrikulturu ulaže više nego ikad

Velika izdvajanja u poljoprivredi, ova godina naklonjena proizvođačima

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

15.8.2021 11:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Velika izdvajanja u poljoprivredi, ova godina naklonjena proizvođačima Velika izdvajanja u poljoprivredi, ova godina naklonjena proizvođačima
Za subvencije u poljoprivredi danas se izdvaja više novca nego ikada i kada je reč o kvalitetu i kontroli hrane, građani Srbije mogu da... Velika izdvajanja u poljoprivredi, ova godina naklonjena proizvođačima

Za subvencije u poljoprivredi danas se izdvaja više novca nego ikada i kada je reč o kvalitetu i kontroli hrane, građani Srbije mogu da budu mirni jer granične veterinarske i fitosanitarne službe rade svoj posao i stoje rame uz rame sa najboljim evropskim službama, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Upravo za subvencije izdvajamo više nego ikad, oko 400 miliona evra, plus sredstva iz IPARD programa. Samo ove godine jedan konkurs je ukupno iznosio 60 miliona evra i još subvencije koje dajemo u saradnji sa Svetskom bankom, a koje su posebne po tome što unapred dobijete pola novca od investicije, 40 odsto kao kredit banke, uz svega 10 odsto sopstvenog učešća“, ocenio je ministar, i dodao da se Ministarstvo poljoprivrede trudi da na svakom koraku iznađe nove izvore finansiranja.

Nedimović kaže da je ova godina vrlo specifična, te da su cene kako žitarica, tako i voća, odlične, a negde su i rekordne, kakve ranije nisu zabeležene, poput malina, kupina, pšenice ili kukuruza.

Sa druge strane, visoke cene žitarica poskupljuju proizvodnju mesa i mleka, jer kada stočari skupo prodaju robu njima odgovara, ali se onda potrošači žale da je skupo meso u radnji, te je ta dva stremljenja teško pomiriti. Nedimović dodaje da je njegov posao kao ministra svakako da pomogne proizvođačima, prenosi agencija Tanjug.

Govoreći o slučajevima nedavnog povlačenja neispravnog sladoleda i mleka sa tržišta, ministar je ocenio da se takve stvari dešavaju svuda u svetu, pa na taj način dolaze i do naših granica, te da naš sistem bezbednosti hrane funkcioniše kako treba. „Za mene to nije ništa novo niti toliko bitno, koliko činjenica i upravo dokaz da poslednjih dana naš sistem bezbednosti hrane funkcioniše odlično“, rekao je Nedimović.

Kada je reč o sušama i vremenskim nepogodama i kako će se one odraziti na prinos, ministar je rekao da će se svakako odraziti na pojedine kulture u pogledu prinosa. „Rod kukuruza će biti nešto manji, kod soje će prinos biti takođe manji, dok kod ostalih žitarica ne očekujem veće probleme“, kaže Nedimović.

Ministar poljoprivrede je dodao da su cene mesa u maloprodaji u porastu, ali da bi trebalo da imamo na umu da su to sve prolazne faze, jer je tržište to koje određuje krajnju cenu, te da se ne očekuju nikakvi dramatični scenariji u narednim mesecima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...