VELIKO INTERESOVANJE PRIVREDNIKA ZA MERE VLADE SRBIJE Ministar finansija zadovoljan odzivom

SrbijaVesti

22.4.2020 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VELIKO INTERESOVANJE PRIVREDNIKA ZA MERE VLADE SRBIJE Ministar finansija zadovoljan odzivom VELIKO INTERESOVANJE PRIVREDNIKA ZA MERE VLADE SRBIJE Ministar finansija zadovoljan odzivom
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na sastanku Koordinacionog tima za smanjivanje negativnih efekata zbog pandemije korona virusa, da je veoma zadovoljan odzivom privrednika,... VELIKO INTERESOVANJE PRIVREDNIKA ZA MERE VLADE SRBIJE Ministar finansija zadovoljan odzivom

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na sastanku Koordinacionog tima za smanjivanje negativnih efekata zbog pandemije korona virusa, da je veoma zadovoljan odzivom privrednika, koji su se u proteklih nedelju dana u velikom broju prijavili za korišćenje olakšica iz ovog programa.

Zaključno sa 21. aprilom, oko 169 hiljada privrednih subjekata je izabralo banku za otvaranje namenskog računa za isplatu direktnih davanja. Takođe, zaključno sa utorkom ostalo je još bliizu 135 hiljada privrednih subjekata koji imaju račun u više banaka i još nisu izabrali banku, navodi se u saopštenju sa sednice.

PPP-PD poresku prijavu je podnelo više od 38 hiljada privrednih subjekata za oko 278 hiljada zaposlenih, a odloženo je ukupno 6,9 milijardi dinara obaveza za poreze i doprinose. Iznos odloženih obaveza po osnovu akontacija za porez na dobit biće poznat 4. maja kada se bude znao ukupan broj privrednih subjekata koji imaju pravo da koriste fiskalne pogodnosti i direktna davanja, navodi se u saopštenju.

Poreska uprava moći će sa sigurnošću da primeni sve validacije i kreira skup obveznika tek po isteku zakonskog roka za podnošenje PPP-PD prijava i podnošenja poreske prijave, što je 30. april – istakao je ministar finansija.
On je dodao da će se, nakon izvršenih provera, do 5. maja znati koja tačno preduzeća od prijavljenih imaju pravo na olakšice, nakon čega će odmah krenuti i isplata novčanog iznosa od oko 30.000 dinara na namenske račune poslodavaca, a koji su namenjeni zaposlenima.

Kada je reč o kreditima Fonda za razvoj, zaključno sa 21. aprilom, 52 privredna subjekta su podnela zahtev za kredit kod Fonda za razvoj, a traženi iznos kredita je 1,026 milijardi dinara. Na sastanku je rečeno da su, nakon sednice Upravnog odbora Fonda za razvoj, odobrena sredstva za 25 kredita u iznosu od 729,09 miliona dinara.

Na sastanku je bilo reči i o sektorskoj podršci koja bi se usmerila ka sektorima koje je epidemija korona virusa posebno ugrozila, kao što su turizam, hotelijerstvo, putnički saobraćaj. Istaknuto je da je u tom smislu već doneta i prva u nizu mera, koja se odnosi na obezbeđivanje 400.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, u iznosu od dve milijarde dinara. Sa sastsanku je zaključeno je da će se na sektorskoj podršci posebno raditi u narednom periodu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...