VELIKI PAD INVESTICIJA U EVROPI Na Zapadnom Balkanu pad znatno manji

InvesticijeNovacRegionVesti

2.1.2021 12:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VELIKI PAD INVESTICIJA U EVROPI Na Zapadnom Balkanu pad znatno manji VELIKI PAD INVESTICIJA U EVROPI Na Zapadnom Balkanu pad znatno manji
Priliv stranih direktnih investicija (FDI) u 23 ekonomije Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CESEE) opao je za 58 odsto odsto u prvoj polovini 2020.... VELIKI PAD INVESTICIJA U EVROPI Na Zapadnom Balkanu pad znatno manji

Priliv stranih direktnih investicija (FDI) u 23 ekonomije Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CESEE) opao je za 58 odsto odsto u prvoj polovini 2020. u odnosu na isti period prošle godine, pokazuje analiza Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

Sa druge strane, Zapadni Balkan imao je znatno manji pad stranih investicija i to za 40 odsto, prenosi indikator.ba.

Foto: Pixabay.com

Globalno, pad direktnih stranih investicija iznosi 49 odsto, prema podacima Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD).

U izveštaju se ističe da pad stranih direktnih investicija nije podjednako pogodio pojedine države regiona, a da je u zemljama Centralne i Istočne Evrope, koje su članice EU pad stranih investicija počeo još 2019. godine, posle trogodišnjeg perioda rasta.

U regionu CESEE, kapital za grinfild investicije smanjen je za 23 osdto, dok je na globalnom nivou pad u prvoj polovini 2020. godine iznosio 34 odsto. Kako se ističe, u regionu, najveći pad investicije registrovan je u segmentu prerađivačke industrije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...