Konkurs je otvoren do 1. aprila 2024. godine

Više od 10 miliona evra za inovativna mala i srednja preduzeća

SrbijaVesti

12.12.2023 12:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Više od 10 miliona evra za inovativna mala i srednja preduzeća Više od 10 miliona evra za inovativna mala i srednja preduzeća
Fond za inovacionu delatnost objavio je da je otvorio drugi javni poziv vredan 10,3 miliona evra za projektno finansiranje privatnog i akademskog sektora u... Više od 10 miliona evra za inovativna mala i srednja preduzeća

Fond za inovacionu delatnost objavio je da je otvorio drugi javni poziv vredan 10,3 miliona evra za projektno finansiranje privatnog i akademskog sektora u Srbiji, u okviru IPA projekta „Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća“.

Bespovratna finansijska podrška za razvoj novih proizvoda, usluga i tehnologija obezbeđena je u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i uz podršku Evropske unije, prenela je agencija Beta.

Zainteresovana preduzeća mogu podneti predloge inovativnih projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije do 1. aprila 2024. godine.

Fond za inovacionu delatnost za ostvarivanje inovativnog potencijala i pristup globalnom tržištu preduzećima nudi značajnu finansijsku pomoć u iznosu do 120.000 evra i do 500.000 evra po pojedinačnom projektu.

Drugi javni poziv otvoren je za tri programa podrške Fonda – Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede.

Program ranog razvoja podstiče inovativno preduzetništvo i osigurava opstanak startapa koji su u ranoj fazi razvoja, pružanjem finansijske podrške do 120.000 evra, sa 70 odsto učešća Fonda po pojedinačnom projektu. Projektno finansiranje se odnosi na razvoj inovacija koje imaju komercijalni potencijal.

Program sufinansiranja inovacija podržava realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija već pozicioniranih preduzeća. Za pokrivanje visokih troškova prenosa istraživanja u komercijalno održiv proizvod, visokotehnološkim preduzećima na raspolaganju je do 500.000 evra, sa učešćem Fonda od 60 do 70 odsto ukupnog budžeta pojedinačnog projekta.

Program saradnje nauke i privrede unapređuje industrijska istraživanja podsticanjem zajedničke saradnje privatnog sektora i naučnoistraživačkih organizacija. Sa idejom da stvaraju nove ili unaprede postojeće komercijalno isplative proizvode i usluge, Fond dodeljuje konzorcijumima do 500.000 evra sa 60 do 70 odsto učešća u ukupnom budžetu pojedinačnog projekta.

 • tamara71

  12.12.2023 #1 Author

  Tako treba

  Odgovori

 • SHALIMAR

  12.12.2023 #2 Author

  Jos 10 miliona treba uloziti u ono sto vredi kod nas

  Odgovori

 • ELLA

  13.12.2023 #3 Author

  Treba ulagati u mala I srednja preduzeca. Treba koristiti odlicne podsticaje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...