Velika šansa i za srpske naučnike

CERN postao korisnik Državnog data centra u Kragujevcu

Hi-techInfrastrukturaInovacije

10.12.2023 09:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

CERN postao korisnik Državnog data centra u Kragujevcu CERN postao korisnik Državnog data centra u Kragujevcu
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i šef Odeljenja za informacione tehnologije Evropske organizacije za nuklearna... CERN postao korisnik Državnog data centra u Kragujevcu

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i šef Odeljenja za informacione tehnologije Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Enrika Porkari potpisali su u subotu Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže u Državnom data centru u Kragujevcu.

“Potpisivanjem ovog Memoranduma Srbija postaje deo Globalne računarske mreže CERN-a, odnosno u Državnom data centru u Kragujevcu će biti uspostavljeno čvorište namenjeno za čuvanje, obrađivanje i analizu naučnih podataka sa Velikog hadronskog sudarača (LHC – Large Hadron Collider) u CERN-u”, rekao je ministar Mihailo Jovanović.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Vlade Srbije, on je objasnio da na ovaj način Srbija postaje jedna od sedam zemalja u Evropi i deseta zemlja na svetu koja je deo Globalne LHC računarske mreže, gde se obrađuju primarni podaci sa fizičkih eksperimenata u CERN-u i gde se podaci dalje čine dostupnim svetskoj naučnoj zajednici.

Prema njegovim rečima, to je ujedno i prilika da se u okviru naučne zajednice u Srbiji razviju i profilišu stručnjaci koji će raditi sa podacima nuklearnih istraživanja i imati mogućnost da sarađuju sa oko 5.500 naučnika iz 240 instituta iz 54 zemlje širom sveta.

Ministarka Jelena Begović je ocenila da je ovo sjajan dan za Srbiju i za naučnike u njoj, pošto naša država postaje jedna od malobrojnih zemalja koja će čuvati i obrađivati podatke iz svetskih eksperimenata na kojima učestvuju hiljade najboljih svetskih naučnika.

“Bićemo deo informacione podrške eksperimentima koji se odvijaju u CERN-u”, istakla je Begović i dodala da će Državni data centar postati „Tier-1“ centar CERN-a i omogućiti proširenje kapaciteta u smislu čuvanja obrade i analize podataka koji se generišu tokom eksperimenata u CERN-u.

Ona je istakla da, pored toga što direktno postajemo deo procesa istraživanja, naši IT stručnjaci će dobiti nova znanja vezana za upravljanje jednim kompleksnim informatičkim sistemom i omogućiće da dobijemo novu generaciju stručnjaka koji će ovo znanje moći da primene i na druge oblasti nauke.

Šef Odeljenja za informacione tehnologije Evropske organizacije za nuklearna istraživanja Enrika Porkari je ovom prilikom navela da je od 2019. godine, kada se Srbija priključila CERN-u, načinjeno mnogo koraka ka jačanju partnerstava između naučnika i inženjera iz Srbije i CERN-a, dodavši da vide mnogo oblasti u kojima je došlo do napretka.

Ona smatra da je potpisivanje Memoranduma o razumevanju još jedan korak u jačanju ove saradnje i da se raduju što će ukazati dobrodošlicu Srbiji u WLCG, kao i tome što će naša zemlja biti mesto okupljanja za čuvanje naučnih podataka, kako srpske naučne zajednice, tako i one na svetskom nivou.

 • BLIZANAC

  10.12.2023 #1 Author

  Ovo je idealna prilika ga sve naše naučnike

  Odgovori

 • SUNCICA

  10.12.2023 #2 Author

  Super saradnji,bice tu napredka

  Odgovori

 • CIGI

  10.12.2023 #3 Author

  Odlicno , Jo’s samo da bude I novih radnih snaga … da ne odlaze iz Srbije

  Odgovori

 • Boba321

  10.12.2023 #4 Author

  Super, bice vise posla za sve

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...