(FOTO)VIŠE OD 53 MILIONA AMERIKANACA GLASALO NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA Najviše birača evidentirano u Teksasu, Kaliforniji i Floridi

SvetVesti

25.10.2020 08:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

(FOTO)VIŠE OD 53 MILIONA AMERIKANACA GLASALO NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA Najviše birača evidentirano u Teksasu, Kaliforniji i Floridi (FOTO)VIŠE OD 53 MILIONA AMERIKANACA GLASALO NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA Najviše birača evidentirano u Teksasu, Kaliforniji i Floridi
Prema podacima sajta Izborni projekat SAD, do danas je već više od 53 miliona Amerikanaca unapred glasalo na predsedničkim izborima, koji će biti održani... (FOTO)VIŠE OD 53 MILIONA AMERIKANACA GLASALO NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA Najviše birača evidentirano u Teksasu, Kaliforniji i Floridi

Prema podacima sajta Izborni projekat SAD, do danas je već više od 53 miliona Amerikanaca unapred glasalo na predsedničkim izborima, koji će biti održani 3. novembra.

Foto: Tanjug/AP

BBC prenosi da su građani SAD glasali lično ili putem pošte, kao i da je brojka od 53 miliona već sada daleko veća od ukupnog broja ranih glasova na predsedničkim izborima 2016. godine.

Najveći broj ranih glasova evidentiran je u Teksasu, više od 6,3 miliona, sledi Kalifornija sa 5,8 miliona ranih glasova, a na trećem mestu je Florida sa 4,7 miliona glasova evidentiranih do danas.

Foto: Tanjug/AP

Današnja brojka od više od 53 miliona pristiglih glasova je već za 37 odsto veća od ukupnog broja ranih glasova na predseničkim izborima 2016. godine.

Dugi redovi za glasanje u Njujorku

Prvog dana ranog glasanja na američkim predsedničkim izborima u Njujorku, formirali su se dugi redovi gde su građani satima čekali da glasaju.

Ovo je i prvi put da je u Njujorku omogućeno rano glasanje za predsedničke izbore.

Na hiljade Njujorčana pohrlilo je na birališta, a mnogi kažu da su izašli, jer strahuju da se njihov glas možda neće računati ako budu glasali putem pošte, prenosi „Njujork tajms“.

Foto: Tanjug/AP

Redovi su se protezali kroz nekoliko blokova oko birališta. Na nekim mestima bilo je i poteškoća.

Zbog pandemije korona virusa mnogi u redovima su nosili maske pa i rukavice i nastojali da drže distancu.

Glasalo se i u svemiru

Pošto zbog svog posla neće moći da bude kod kuće na dan izbora, astronautkinja NASA Kejt Rubins (Kate Rubins) iskoristila je jedinstvenu priliku za rano glasanje na predsedničkim izborima u SAD i obavila građansku dužnost sa Međunarodne svemirske stanice (MSS), na oko 320 kilometara u orbiti iznad Zemlje.

Na svom Tviter nalogu nasmejana Rubinsova je objavila fotografiju na kojoj pokazuje rukom ispisan znak „kabina za glasanje na MSS“.

Rubinsova i još nekoliko astronauta NASA registrovani su birači Teksasa, gde se nalazi i Svemirski centar Džonson, a teksaški zakon dozvoljava im da glasaju iz svemira elektronskim putem, saznaje GA.

Svoje pravo da glasa ranije iskoristio je i aktuelni predsednik Donald Tramp. O tome pročitajte više OVDE.

Tagovi
NASA SAD VESTI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...