VIŠE OD MILIJARDU SIROMAŠNE DECE NA SVETU Pandemija uzrokovala još veću oskudicu i glad

IzdvajamoSvetVesti

17.9.2020 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VIŠE OD MILIJARDU SIROMAŠNE DECE NA SVETU Pandemija uzrokovala još veću oskudicu i glad VIŠE OD MILIJARDU SIROMAŠNE DECE NA SVETU Pandemija uzrokovala još veću oskudicu i glad
Broj siromašne dece na planeti porastao je poslednjih meseci na čak 1,2 milijarde, pokazuje analiza koju su uradili UNICEF i organizacija Save the Children.... VIŠE OD MILIJARDU SIROMAŠNE DECE NA SVETU Pandemija uzrokovala još veću oskudicu i glad

Broj siromašne dece na planeti porastao je poslednjih meseci na čak 1,2 milijarde, pokazuje analiza koju su uradili UNICEF i organizacija Save the Children.

Još 150 miliona dece pogođeno je siromaštvom zbog pandemije korona virusa i restriktivnih mera, pre svega karantina, utvrđeno je u izveštaju ove dve organizacije.

Samo od početka pandemije došlo je do porasta od čak 15 odsto broja dece koja žive u oskudici i siromaštvu u državama sa srednjim i niskim prihodima. Time je, po proceni UNICEF i Save the Children, broj siromašne dece sada porastao na oko 1, 2 milijarde.

Izveštaj je obuhvatio oko 70 zemalja širom sveta, a prilikom istraživanja uzimani su u obzir kriterijumi, kao što su obrazovanje, medicinska nega, smeštaj, hrana, voda, sanitarni uslovi, pojašnjava se u analizi, objavljenoj na zvaničnom sajtu UNICEF.

Foto: Pixabay.com

Pandemije je gurnula dodatne milione dece u još veće siromaštvo, stoji u analizi, i dodaje se da najsiromašnija deca na svetu postaju još siromašnija, uz upozorenje da će stanje sledećih meseci postati još gore.

Siromašne porodice tek sada, tokom pandemije, doživljavaju još veću oskudicu i glad, onu koju do pojave korona virusa nisu imale. A najviše zabrinjava to što smo bliži početku ove krize nego njenom kraju„, saopštili su UNICEF i Save the Children.

Pozvali su, zato, vlade da pod hitno porade na proširenju mera u sistemu socijalne zaštite. Apelovali su na sve zemlje da svima, u ovom kritičnom trenutku, omoguće pristup zdravstvenoj zaštiti i mogućnostima učenja na daljinu.

Deca kojima je onemogućeno obrazovanje verovatno će biti prisiljena na rad ili rani brak, pa će godinama biti zarobljena u krugu siromaštva. Ne smemo da dozvolimo da nove generacije dece postanu žrtve pandemije. Međunarodne organizacije i vlade svih zemalja moraju što pre da preduzmu hitne korake„, zaključuju UNICEF i Save the Children.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...