Sastanak grupe OPEC+ zakazan za 4. januar

Višednevni rast cena nafte ne posustaje

SvetVesti

30.12.2021 10:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Višednevni rast cena nafte ne posustaje Višednevni rast cena nafte ne posustaje
Cene nafte su produžile danas višednevni rast podstaknute podacima da je potražnja za gorivom u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje jaka uprkos naglom povećanju... Višednevni rast cena nafte ne posustaje

Cene nafte su produžile danas višednevni rast podstaknute podacima da je potražnja za gorivom u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje jaka uprkos naglom povećanju broja zaraženih omikron sojem korona virusa.

Fjučersi nafte Brent su na azijskom trgovanju porasli za 24 centa, ili 0,3 odsto, na 79,47 dolara po barelu, nastavljajući uspon četvrti uzastopni dan.

Cena fjučersa američke nafte WTI ojačala je za 26 centi, ili za 0,3 odsto, na 76,82 dolara za barel sedmu sesiju zaredom, piše Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Najnoviji podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA) pokazuju da su zalihe sirove nafte pale za 3,6 miliona barela u sedmici završenoj 24. decembra, što je iznad očekivanja analitičara.

Zalihe benzina i destilata su takođe pale, na iznenađenje analitičara koji su predviđali rast, što ukazuje na to da potražnja za gorivom ostaje jaka uprkos rekordnom broju slučajeva zaraženih virusom Covid-19 u SAD.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici (OPEC+) sastaće se 4. januara kako bi odlučili da li će nastaviti s povećanjem proizvodnje u februaru.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz el Saud (Salman bin Abdulaziz Al Saud) izjavio je u sredu da je sporazum grupe OPEC+ o proizvodnji „od suštinskog značaja“ za stabilnost tržišta nafte i naglasio potrebu da se proizvođači pridržavaju dogovora.

Globalne cene nafte su se oporavile od 50 do 60 odsto u 2021. godini jer se potražnja za gorivom gotovo vratila na nivo pre pandemije, dok je sporazum OPEC+ alijanse o snažnom smanjenju pumpanja tokom većeg dela godine neutralisao višak ponude koja je pritiskala tržište.

Kina, najveći svetski uvoznik sirove nafte, podelila je prvu seriju uvoznih kvota za 2022. godinu, uglavnom nezavisnim rafinerijama, u ukupnom iznosu od 109,03 miliona tona, što je za 11 odsto ispod kvote iz prethodne godine, navode izvori iz naftne industrije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...