VIŠI NEOPOREZIVI DEO ZARADE I OLAKŠICE ZA POSLODAVCE Očekuju nas nove izmene Zakona o porezu na dohodak i dobit

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

9.12.2020 13:28 Autor: Ljiljana Begović 0

VIŠI NEOPOREZIVI DEO ZARADE  I OLAKŠICE ZA POSLODAVCE Očekuju nas nove izmene Zakona o porezu na dohodak i dobit VIŠI NEOPOREZIVI DEO ZARADE  I OLAKŠICE ZA POSLODAVCE Očekuju nas nove izmene Zakona o porezu na dohodak i dobit
Sledeće nedelje, tačnije 15. decembra poslanici Narodne skupštine raspravljaće o predlozima zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit i o izmenama... VIŠI NEOPOREZIVI DEO ZARADE  I OLAKŠICE ZA POSLODAVCE Očekuju nas nove izmene Zakona o porezu na dohodak i dobit

Sledeće nedelje, tačnije 15. decembra poslanici Narodne skupštine raspravljaće o predlozima zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit i o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana.

 „Neke od izmena biće povećanje neoporezivog iznosa zarade sa 16.300 dinara, na 18.300 dinara mesečno, počev od 1. januara 2021. godine, bez obzira na to za koji mesec se zarada isplaćuje, kao i  produženje perioda primene olakšica za zapošlјavanje novih radnika iz 2014. i 2016. godine, koje se odnose na mogućnost povraćaja dela plaćenog poreza odbitku u visini 65 odsto do 75 odsto na zarade novozaposlenih, do 31. decembra 2021. godine“, kaže za Biznis.rs mr Predrag Petrović, urednik priručnika „Računovodstvena praksa“.

Miš, šolja, papiri, hemijska, laptop, obračun poreza
Foto: Pixabay.com

Takođe izmene Zakona o porezu na dohodak građana odnose se na preciziranje pojma poslodavca, koji može da koristi olakšice za kvalifikovane novozaposlene (počev od 1. januara 2021. godine, ove olakšice moći će da primenjuju i predstavništva i ogranci pravnih lica).

Zatim na propisivanje obaveze dostavlјanja obaveštenja o isplati lične zarade, kao i obaveštenja o prestanku isplate lične zarade preduzetnika u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave.

Naš sagovornik navodi da će se precizirati obaveza plaćanja poreza na primanja stranaca upućenih na rad u Republiku Srbiju, sa početkom primene od 1. januara 2021. godine.

Plaćanje poreza
Foto: Pixabay.com

Novim izmenama biće uređen poreski tretman prihoda po osnovu vlasništva nad investicionom jedinicom alternativnog investicionog fonda, prihoda po osnovu njenog prenosa, kao i poreskog kredita kod godišnjeg poreza po osnovu ulaganja u alternativne investicione fondove.

Kada je reč o Zakonu kojim se uređuje digitalna imovina, izmene se odnose na uređenje poreskog tretmana prihoda koji se ostvari prenosom digitalne imovine i uvođenje poreskog oslobođenja po osnovu poreza na kapitalne dobitke za one koji novčana sredstva ostvarena prodajom digitalne imovine ulože u osnovni kapital privrednog društva.

Prelaženje kroz dokumenta hemijskama
Foto: Pixabay.com

Izmenama će biti obuhvaćeni i porezi koji se odnose na proširenje poreskog oslobođenja po osnovu dobitaka od igara na sreću, na dobitke ostvarene od posebnih igara na sreću.

„Kod Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, izmene i dopune odnose se samo na produženje perioda primene olakšica za zapošlјavanje novih osoba iz 2014. i 2016. godine, koje se odnose na mogućnost povraćaja dela plaćenog doprinosa po odbitku u visini 65 odsto do 75 odsto, na zarade novozaposlenih, do kraja 2021. godine“, navodi Petrović.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Novine i izmene očekuju zakon o porezu na dobit

Takođe pred poslanicima Narodne skupštine biće i predložene izmene i dopune u Zakonu o porezu na  dobit pravnih lica koje su vezane za: 

1.Oporezivanje kapitalne dobiti investicionih jedinica i investicionih fondova kao i prihoda nerezidenata, u cilјu razvoja investicionih fondova u Republici Srbiji

2.Utvrđivanje nabavne vrednosti nepokretnosti na dan 1.1.2004. godine, kako bi se rešili problemi u tumačenjima procesa koji je donet pre 16 godina

3.Oporezivanje digitalne imovine porezom na kapitalnu dobit, kako bi se pravno regulisali prihodi od oporezivanja bitkoina, pri čemu su predviđene i poreske olakšice ako se dobit od prodaje digitalne imovine uloži u kapital domaćeg obveznika, odnosno u investicioni fond

4. Preciziranje toga ko se smatra novozaposlenim licem u smislu čl. 50a Zakona, kako bi se preciziralo ko može da koristi podsticaj kod ulaganja, odnosno oslobođenje od poreza na dobit za period od deset godina, ako uloži u osnovna sredstva najmanje milijardu dinara i dodatno zaposli na neodređeno vreme 100 zaposlenih (ovaj podsticaj postoji već godinama, radi se samo o preciziranju uslova prava za njegovo ostvarenje).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...