VLADA PREDLAŽE POVEĆANJE MINIMALCA Unija poslodavaca spremna na kompromis

SrbijaVesti

1.9.2020 12:37 Autor: Marija Jovanović 1

VLADA PREDLAŽE POVEĆANJE MINIMALCA Unija poslodavaca spremna na kompromis VLADA PREDLAŽE POVEĆANJE MINIMALCA Unija poslodavaca spremna na kompromis
Predstavnici Vlade izašli su sa predlogom da se povećanje minimalne cene rada kreće u rasponu od četiri do šest odsto. Unija poslodavaca Srbije (UPS) apeluje da... VLADA PREDLAŽE POVEĆANJE MINIMALCA Unija poslodavaca spremna na kompromis

Predstavnici Vlade izašli su sa predlogom da se povećanje minimalne cene rada kreće u rasponu od četiri do šest odsto. Unija poslodavaca Srbije (UPS) apeluje da je spremna na kompromis, ali ne po svaku cenu i ne na način koji bi ugrozio normalno poslovanje preduzeća. 

Unija poslodavaca smatra da je moguće povećanje minimalne cene rada do šest odsto, koliko iznosi očekivani rast bruto društvenog proizvoda u 2021. godini, uz uslov da se kroz dodatne mere olakša poslovanje preduzeća„, rekao je direktor UPS Srđan Drobnjaković. 

Kako objašnjava, te dodatne mere su povećanje neporezivog dela zarade sa 16.000 na 19.000, kao i smanjenje poreza i doprinosa na zarade. Unija je uverena da bi ovakvo povećanje doprinelo poboljšanju statusa zaposlenih, ali na način da poslovanje preduzeća ne bude dovedeno u pitanje, samim tim ni radna mesa zaposlenih čija prava na ovaj način štitimo.

Foto: Pixabay.com

Unija poslodavaca, navode, pristupila je pregovorima o minimalnoj ceni rada sa željom da se dođe do održivog rešenja, koje će uvažiti razumljivu želju Sindikata da se zarada poveća, ali i realnu situaciju u privredi koja se našla na udaru pandemije Covid-19.  

Pregovore nastavljamo u dobroj volji da se dođe do komromisa, ali i sa jasnim stavom da je neprihvatljiv svaki dogovor koji bi doveo u pitanje poslovanje preduzeća, ugrozio radna mesta i samim tim obesmislio pregovore koji imaju za cilj poboljšanje položaja zaposlenih”, ističu u Uniji poslodavaca.  

Predstavnici Sindikata pregovore su započeli sa zahtevom za povećanje minimalne cene rada na 37.000 dinara, što je iz ugla poslodavaca neprihvatljivo.  

UPS podseća da je u istraživanju koje su sproveli uoči razgovora o ceni rada, čak 85 odsto preduzeća ocenilo da nema prostora za bilo kakvo povećanje minimalca, zbog krize u poslovanju koju je izazvala aktuelna pandemija. 

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Baš me zanima kako će kompromisi funkcionisatu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...