VLADA SRBIJE USVOJILA NOVI SET EKONOMSKE POMOĆI Realizacija drugog paketa mera, vrednog 66 milijardi dinara, kreće odmah

IzdvajamoSrbijaVesti

30.7.2020 15:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VLADA SRBIJE USVOJILA NOVI SET EKONOMSKE POMOĆI Realizacija drugog paketa mera, vrednog 66 milijardi dinara, kreće odmah VLADA SRBIJE USVOJILA NOVI SET EKONOMSKE POMOĆI Realizacija drugog paketa mera, vrednog 66 milijardi dinara, kreće odmah
Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak novi set ekonomske pomoći. Drugi paket mera podrške privredi vredan je 66 milijardi dinara i sa... VLADA SRBIJE USVOJILA NOVI SET EKONOMSKE POMOĆI Realizacija drugog paketa mera, vrednog 66 milijardi dinara, kreće odmah

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak novi set ekonomske pomoći. Drugi paket mera podrške privredi vredan je 66 milijardi dinara i sa njegovom realizacijom se kreće odmah, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Posle sednice Vlade Srbije koja je usvojila pravni okvir za sprovođenje drugog paketa mere usmerenih ka smanjenju negativnih posledica COVID-a 19 na privredu, Mali je ocenio da se taj paket nadovezuje na prvi od 5,1 milijardu evra i da treba da omogući očuvanje radnih mesta i proizvodnih kapaciteta.

Foto: Tanjug

Mi ćemo odmah krenuti u sprovođenje drugog paketa mera, prvih 60 odsto prvog minimalca ide do 10. avgusta„, rekao je Mali za Tanjug.

Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja su dobila minimalnu zaradu u julu mesecu, a njih je oko 235.000, odnosno 1.050.000 radnika, za nove minimalce se neće prijavljivati.

„Oni će po automatizmu dobiti i 60 odsto minimalne zarade u avgustu i septembru, a ukoliko neko ne želi taj novac, može da ga vrati u trezor Republike Srbije“, objasnio je ministar finansija.

Drugi paket omogućava i preduzećima osnovanim između 15. marta i 20. jula da mogu da dobiju podršku, ali će za nju morati da se prijave, a novac će im na račune leći u septembru.

„S obzirom da je prijavljivanje do kraja avgusta, u septembru će dobiti dve minimalne zarade, i veoma je važno da i novoosnovanim privrednim društvima damo mogućnost da dobiju novac iz drugog paketa“, rekao je on.

Mere podrške ostaju i za velike privredne subjekte koji će dobijati od države 50 odsto minimalne zarade za radnike koji su imali odluku o prekidu rada.

Uslov za dobijanje državne pomoći je da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika tri meseca nakon dobijanja 60 procenata poslednje minimalne zarade.

Foto: Tanjug

„Ne očekujemo velika otpuštanja, a tako ni velika pomeranja na tržištu rada, što upravo jeste cilj ovih mera“, kazao je Mali.

Deo paketa vrednog 66 milijardi dinara su i oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec, kao i mere Narodne banke Srbije.

„Nama su javne finansije u izuzetno dobrom stanju. Privredna aktivnost u Srbiji postoji, isplatilo se to što smo išli sa 100 evra za svakog punoletnog građanina. Taj novac je ušao u privredne aktivnosti, i isplatilo se što smo dali tri minimalne zarade – likvidnost je tu“, istakao je Mali.

Kroz državnu podršku je do sada obezbeđeno i 2,6 milijardi dinara za individualne poljoprivredne proizvođače, jednokratna pomoć penzionerima od 4.000 dinara, i za 10 odsto je povećanja plata svim zdravstvenim radnicima, što iznosi oko osam milijardi dinara, navodi Mali.

Sada sa drugim paketom mera dolazimo do 5,8 milijardi evra ukupne pomoći i podrške privredi Srbije od strane države, a to je već negde oko 12,5 odsto našeg BDP-a. Nema toliko zemalja u svetu koje su sa toliko sveobuhvatnim jakim programom izašle da podrže privredu„, ocenio je ministar finansija.

Te mere podrške ne ugrožavaju makroekonomsku stabilnost Srbije, već, kako je zaključio Siniša Mali, pokazuju da je država stabilna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...