I HRVATSKA PRODALA OBVEZNICE

Vlada u Zagrebu zadužila se za dve milijarde evra

RegionVesti

26.2.2021 15:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada u Zagrebu zadužila se za dve milijarde evra Vlada u Zagrebu zadužila se za dve milijarde evra
Ministarstvo finansija Hrvatske saopštilo je da je na međunarodnom tržištu kapitala prodalo dve tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od dve milijarde evra, što... Vlada u Zagrebu zadužila se za dve milijarde evra

Ministarstvo finansija Hrvatske saopštilo je da je na međunarodnom tržištu kapitala prodalo dve tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od dve milijarde evra, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.

Kako je saopšteno, realizovane su dve tranše obveznica – i to i to 12-godišnje obveznice, sa dospećem 2033. godine, u nominalnom iznosu od milijardu evra, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 odsto i prinos 1,257 odsto, te 20-godišnje obveznice, s dospećem 2041. godine, u nominalnom iznosu od milijardu evra, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,75 odsto i prinos 1,788 posto.

Rast BDP
Foto: Shutterstock

Ročnost dospeća po izdatim euroobveznicama prvi put je produžena na 20 godina, čime je Hrvatska osigurala finansiranje na najduži rok u svojoj istoriji na međunarodnom tržištu kapitala, navode u Ministarstvu finansija.

Kako se ističe, ostvareno je veliko interesovanje ulagača za obe tranše obveznica, u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde evra.

Ministarstvo finansija je saopštilo da će novac prikupljen najnovijim zaduženjem biti iskorišćen za budžetske svrhe, kao i za refinansiranje postojećih euroobveznica Hrvatske, koje dospevaju u martu 2021. u iznosu od 1,5 milijardi dolara, sa kuponskom kamatnom stopom od 6,375 odsto.

Interesantno je da je i Srbija nedavno prodala na međunarodnom tržištu dvanaestogodišnje obveznice nominovane u evrima u ukupnom iznosu od milijardu evra, po stopi prinosa od 1,920 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...