Svetski dan knedli - 8. septembar

Voleli su da ih jedu Tesla, Mocart i car Ferdinand I

LifestyleSrbijaVestiZanimljivosti

8.9.2021 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Voleli su da ih jedu Tesla, Mocart i car Ferdinand I Voleli su da ih jedu Tesla, Mocart i car Ferdinand I
Danas, 8. septembra, obeležava se Svetski dan knedli, i to po drugi put. Na inicijativu koja je prošle godine potekla iz Srbije, više od... Voleli su da ih jedu Tesla, Mocart i car Ferdinand I

Danas, 8. septembra, obeležava se Svetski dan knedli, i to po drugi put. Na inicijativu koja je prošle godine potekla iz Srbije, više od 1.700 ljubitelja ove tradicionalne poslastice iz preko 40 zemalja širom sveta glasalo je da knedle dobiju svoj svetski dan.

Šljive su sazrele, novi rod krompira je dostupan, potrebno je još par sastojaka, malo volje i sveže knedle su spremne. Ovo je proces koji se krajem leta i početkom jeseni vekovima ponavlja i prenosi se s kolena na koleno, a zahvaljujući našim precima, doprineo je tome da knedle danas važe za jedno od najstarijih jela na svetu sa tradicijom dužom od 2.000 godina.

Svetski dan knedli ima za cilj da očuva knedle u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama ili kajsijama, ali i da motiviše sve one koji vole knedle da budu kreativni i probaju neke nove ukuse. Tako danas znamo i za knedle sa čokoladom i višnjama, kremom od pistaća, jabukama i cimetom, marcipanom, kremom od oraha, a sa čim sve knedle mogu da budu punjene samo je stvar mašte.

Knedle su voleli da jedu i Nikola Tesla, Mocart, Car Ferdinand I.

Tesla je bio sladokusac i uživao je u knedlama koje je spremala njegova majka Georgina, takođe je voleo i češke knedle sa bešamel sosom i sitno seckanim bademom, navoid se u kniizi „Jelovnik Nikole Tesle u 60 priča“, autora Predraga Puzića.

Foto: Pixabay.com

Čuveni kompozitor Mocart, voleo je da jede knedle od džigerice sa kiselim kupusom i crnim pivom, dok je austrougarski Car Ferdinand I – Austrougarski car ostao upamćen po izreci: „Ja sam car i hoću knedle!“. Nije ga zanimalo koje je godišnje doba u pitanju, kada je želeo knedle morao je da ih dobije.

Nije slučajno izabran 8. septembar kao dan knedli. Jedan od razloga je i što je kraj avgusta vreme kada šljive sazrevaju, pa se septembar generalno može smatrati mesecom knedli. A drugi, dve knedle jedna do druge čine broj 8, i eto simbolike.

  • DASHA

    12.7.2023 #1 Author

    Mmmm, pa znali su oni sta valja 😋

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...