Legendarni investitor napustio mesto poverenika

Voren Bafet podneo ostavku u Fondaciji Melinde i Bila Gejtsa

LifestyleNovacSvetVestiZanimljivosti

23.6.2021 16:06 Autor: Vladimir Jokanović 1

Voren Bafet podneo ostavku u Fondaciji Melinde i Bila Gejtsa Voren Bafet podneo ostavku u Fondaciji Melinde i Bila Gejtsa
Legendarni američki investitor i milijarder Voren Bafet (Warren Buffett) podneo je ostavku na mesto poverenika u Fondaciji Melinde i Bila Gejtsa (Bill Gates), jer... Voren Bafet podneo ostavku u Fondaciji Melinde i Bila Gejtsa

Legendarni američki investitor i milijarder Voren Bafet (Warren Buffett) podneo je ostavku na mesto poverenika u Fondaciji Melinde i Bila Gejtsa (Bill Gates), jer se ova dobrotvorna organizacija suočila sa turbulencijama nakon razvoda bračnog para Gejts.

Bafet (90) je takođe u sredu rekao da će donirati još 4,1 milijardu dolara u akcijama svoje kompanije Berkshire Hathaway za pet dobrotvornih fondacija, čime je stigao, kako je rekao na pola puta, u nameri da donira 99 odsto svog bogatstva, prenosi CNBC.

„Danas je za mene prekretnica. Obavezao sam se 2006. godine da ću sve svoje akcije Berkshire Hathaway, koje su više od 99 odsto mog neto bogatstva, distribuirati u filantropiju. Sa sadašnjom distribucijom od 4,1 milijardu dolara stigao sam na pola puta“, rekao je Bafet.

Foto: Youtube screenshot

Njegova ostavka na mesto poverenika Fondacije Gejts došla je u trenutku burnih dešavanja nakon razvoda njenih osnivača.

„Godinama sam bio poverenik, neaktivan poverenik, samo jednog primaoca mojih sredstava, Fondacije Gejts. Sada podnosim ostavku. Moji ciljevi su 100 odsto sinhronizovani sa ciljevima Fondacije, a moje fizičko učešće nije neophodno da bi ih postigao“, rekao je Bafet.

On je u proteklih 15 godina dao u dobrotvorne svrhe više od 27 milijardi dolara sopstvenog novca i jedan je od tri člana odbora Fondacije, zajedno sa Melindom i Bilom Gejtsom. Tri člana odbora je neobično mali broj za fondaciju ove veličine, a njen izvršni direktor Mark Suzman nakon razvoda bračnog para Gejts, rekao je zaposlenima da pregovara o „dugoročnoj održivosti i stabilnosti fondacije“, prenosi Bloomberg.

Bafet i Bil Gejts su dugogodišnji prijatelji, a Gejts je od 2004. godine bio deo uprave Berkshire Hathaway do prošle godine kada je odstupio sa funkcije. U isto vreme Gejts je napustio čelnu funkciju u kompaniji Microsoft, a kako se kasnije saznalo to se dogodilo u trenutku kada je započeta istraga o njegovoj ljubavnoj aferi sa službenicom kompanije, koja se odigrala pre 20 godina.

Foto: Youtube screenshot

Bafet nije naveo razlog zašto je istupio iz Fondacije Gejts, ali su u javnosti pokrenuta pitanja o strukturi njegovog rukovođenja nakon izveštaja o ponašanju Bila Gejtsa na radnom mestu, prenosi WZDX Fox. Prema saopštenju Fondacije, Bafet nije bio uključen u njene investicione odluke.

Bafet je nedavno javno kritikovan zbog toga što nije plaćao veći porez, ali je on objasnio da je to zato što „ima relativno mali prihod“. „Moje bogatstvo ostaje gotovo u potpunosti raspoređeno u preduzećima koja plaćaju porez, a koja posedujem preko svojih Berkshire akcija, a Berkshire redovno ulaže u povećanje proizvodnje, zaposlenost i zaradu“, naveo je Bafet.

On je objasnio da mu je njegovih 4,1 milijardi dolara donacija za pet dobrotvornih organizacija donelo oko 40 centi uštede poreza na svakih 1.000 dolara. On je nedavno odredio svog naslednika u kompaniji Berkshire Hathaway, za slučaj, kako je rekao da mu se nešto desi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...