Cene nafte ponovo padaju

Vrednost barela na međunarodnim tržištima oko 100 dolara

SvetVesti

26.8.2022 11:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vrednost barela na međunarodnim tržištima oko 100 dolara Vrednost barela na međunarodnim tržištima oko 100 dolara
Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 102 dolara, podstaknute najavom proizvođača da bi mogli smanjiti snabdevanje i padom zaliha u... Vrednost barela na međunarodnim tržištima oko 100 dolara

Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 102 dolara, podstaknute najavom proizvođača da bi mogli smanjiti snabdevanje i padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Na jutarnjem trgovanju, međutim, beleži se pad.

Barel nafte na londonskom tržištu juče je koštao 101,82 dolara, ali se na jutarnjem trgovanju ta cena spustila na 100,6 dolara. U Njujorku se barelom juče trgovalo po ceni od 95,05 dolara, dok je danas vrednost pala na 93,67 dolara.

Podsticaj cenama pružila je i izjava saudijskog ministra energetike princa Abdulaziza bin Salmana da se tržište terminskih ugovora odvojilo od fizičkog, koje pokazuje da bi vodeći proizvođači mogli smanjiti snabdevanje, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

„Izjava da cene nisu usklađene s temeljnim pokazateljima i da bi Organizacija zemalja izvoznika nafte i njeni saveznici (OPEC+) mogla smanjiti proizvodnju, očito je postigla željeni učinak“, rekao je analitičar Kreg Erlam (Craig Erlam) iz kompanije Oanda.

Bolje raspoloženje na tržištu podstakao je i prošlonedeljni pad zaliha sirove nafte i derivata u SAD. Zalihe nafte pale su za 3,3 miliona barela, a benzina za samo 27.000 barela, što je ograničilo rast cena na američkom tržištu.

Rast cena usporili su i pregovori o iranskom nuklearnom programu. Iran je rekao da je primio odgovor Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na „konačni“ tekst predloga Evropske unije (EU) o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine.

Dogovor bi omogućio povratak sankcionisane iranske nafte na tržište.

OPEC je posebno objavio da je cena barela korpe nafte njegovih članica u sredu iznosila 104,05 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...