U julu i avgustu proizvodnja "crnog zlata" veća za 200.000 barela

Vrednost nafte održava se na nivou od oko 117 dolara

SvetVesti

3.6.2022 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vrednost nafte održava se na nivou od oko 117 dolara Vrednost nafte održava se na nivou od oko 117 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima održavaju se na nivoima oko 117 dolara, uzimajući u obzir da su vodeći proizvođači najavili tek skromno povećanje snabdevanja... Vrednost nafte održava se na nivou od oko 117 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima održavaju se na nivoima oko 117 dolara, uzimajući u obzir da su vodeći proizvođači najavili tek skromno povećanje snabdevanja kako bi kompenzovali smanjenu proizvodnju u Rusiji. Na londonskom tržištu cena barela je 117,69 dolara, dok se na američkom trguje po ceni od 116,7 dolara.

Trgovci su se fokusirali na sastanak članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, na kojem se razgovaralo o proizvodnoj politici, prenosi crnogorska agencija Mina.

Izvori su pre sastanka izjavili da bi Saudijska Arabija i ostale članice OPEC-a mogle najaviti veću proizvodnju kako bi se nadoknadilo smanjeno snabdevanje iz Rusije zbog zapadnih sankcija.

Ruska proizvodnja pala je već u aprilu za oko milion barela dnevno, na 9,3 miliona barela dnevno, a neke procene pokazuju da bi se proizvodnja i izvoz mogli smanjiti i za dva do tri miliona barela dnevno.

Izvor u OPEC+, upoznat s ruskom pozicijom, rekao je pre sastanka da bi Moskva mogla pristati na nadoknadu, no izgubljena ruska proizvodnja možda neće biti nadoknađena u celosti. Kremlj tvrdi da može preusmeriti izvoz nafte kako bi smanjio gubitke uzrokovane evropskim sankcijama, ali analitičari su i dalje skeptični.

„Pitanje je u kojoj će im meri to poći za rukom. Zato će se ruska proizvodnja verovatno dodatno smanjiti u narednim mesecima“, rekao je analitičar banke Commerzbank Karsten Frič (Carsten Fritsch).

Proizvođači su se, prema tvrdnjama neimenovanog izvora, dogovorili da će u julu i avgustu povećati snabdevanje na 648.000 barela dnevno, samo 200.000 više nego u proteklim mesecima.

Tehnički odbor OPEC+ smanjio je istovremeno prognozu viška na tržištu nafte u ovoj godini za oko pola miliona barela dnevno, na 1,4 miliona barela dnevno, rekla su druga dva izvora iz OPEC+.

Podršku cenama pruža i ukidanje zaključavanja u Šangaju, budući da bi trebalo podstaći potražnju.

U odvojenom izveštaju iz OPEC-a je saopšteno da je barel korpe nafte njegovih članica u sredu koštao 117,07 dolara.

  • MARKO7

    3.6.2022 #1 Author

    Pa realno dosta je skupo, nadamo se da će posle praznika jeftinije biti…

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.6.2022 #2 Author

    Bice jos veca cena…

    Odgovori

  • Dragana

    6.6.2022 #3 Author

    Mozda ce stati jednom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...