srbija ima manji javni dug od skoro svih zemalja evrope

Vučić: Aranžman sa MMF-om uspešno završen

NovacSrbijaVesti

25.6.2022 13:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Vučić: Aranžman sa MMF-om uspešno završen Vučić: Aranžman sa MMF-om uspešno završen
Aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) uspešno je završen, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu. „Savetodavni aranžman sa MMF-om je... Vučić: Aranžman sa MMF-om uspešno završen

Aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) uspešno je završen, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu.

„Savetodavni aranžman sa MMF-om je uspešno završen, to će oni saopštiti, ja nisam smeo, ali sam pomešao šta smem, a šta ne smem“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Dodao je da će penzije u dve tranše, od 1. novembra ove godine i 1. januara 2023. kumulativno biti povećane 19,1 odsto, da će plate u javnom sektoru biti povećane dvocifreno, kao i da će minimalac rasti više nego te plate, a da će poslodavcima biti pružena pomoć, oslobađanjem od nekih dažbina.

Očekuje se da privredni rast u drugom kvartalu, prema njegovim rečima, bude četiri odsto i da ga najviše nosi rast u uslugama, građevinarstvu i poljoprivredi. Međugodišnja inflacija će, kako je rekao, iznositi između devet i 9,2 odsto.

On je rekao da su devizne rezerve 14,6 milijardi evra, da su direktne strane investicije 1,417 milijardi, što je dobro obizirom na rat u Ukrajini jer su prošle godine za isti period od šest meseci bile 1,6 milijardi evra.

Srbija, prema njegovim rečima, ima manji javni dug od skoro svih, osim od dve-tri države Evrope.

I hrane će, kako je ocenio, biti dovoljno, pa da građani ne treba da je kupuju „za zalihe koje će se bacati“.

Istakao je da će ostaviti zalihe od 70 odsto iz ovogodišnjeg roda u poljoprivredi jer se računa na „ludilo“ u tražnji za tim proizvodima. Vučić je rekao da će „gledati da se minimalno povećaju cene struje i gasa“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...