Nasdaq izgubio 2,55 odsto vrednosti

Wall Street beleži oštar pad berzanskih indeksa

BerzaSvetVesti

23.8.2022 11:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Wall Street beleži oštar pad berzanskih indeksa Wall Street beleži oštar pad berzanskih indeksa
Wall Street je u ponedeljak zabeležio oštar pad berzanskih indeksa jer su se pred sastanak centralnih bankara ponovo javila strahovanja da bi moglo doći... Wall Street beleži oštar pad berzanskih indeksa

Wall Street je u ponedeljak zabeležio oštar pad berzanskih indeksa jer su se pred sastanak centralnih bankara ponovo javila strahovanja da bi moglo doći do agresivnog povećanja kamatnih stopa.

Dow Jones indeks pao je 1,91 odsto, na 33.063 boda. S&P 500 skliznuo je 2,14 odsto, na 4.137 poena, a Nasdaq za 2,55 odsto, na 12.381 bod, prenosi agencija Mina.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su pale, a najviše one u trgovačkom i tehnološkom — 2,8 odsto.

Poslednjih nedelja tržište je podsticala nada ulagača da će zbog blagog pada inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), centralna banka ove zemlje ubuduće biti manje agresivna prilikom povećavanja kamatnih stopa.

Fed je od marta podigao kamate za 2,25 procentnih poena, a očekuje se da će ih povećati i u septembru. Pitanje je, međutim, hoće li kamate biti povećane za 0,5 ili 0,75 procentnih poena. Upravo zbog toga mnogi nestrpljivo čekaju govor predsednika Federalnih rezervi Džeroma Paulea (Jerome Powell) u petak.

Zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast ekonomije, koja je ionako tehnički u recesiji, s obzirom na to da je zabeležila blagi pad u dva kvartala zaredom.

Nakon oštrog pada u prvoj polovini godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 odsto od sredine juna. Međutim, čini se da je letnji oporavak završen jer su prošle nedelje cene akcija pale nakon snažnog rasta koji su beležile četiri nedelje zaredom. Nasdaq indeks je od početka godine pao više od 20 odsto.

I na evropskim berzama cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks niži je 0,22 odsto, pa je na nivou od 7.533 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,32 odsto, na 13.230 poena, a pariski CAC 1,8 odsto, na 6.378 bodova.

  • kaćica

    23.8.2022 #1 Author

    Berza je nesigurna verujem da ce biti bolje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...