U SAD rast bruto domaćeg proizvoda od 6,9 odsto

Pad Wall Street indeksa, vrednost evropskih akcija raste

BerzaNovacVesti

28.1.2022 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pad Wall Street indeksa, vrednost evropskih akcija raste Pad Wall Street indeksa, vrednost evropskih akcija raste
Berzanski indeksi na Wall Street-u beleže pad na poslednjem trgovanju, uzimajući u obzir da na odluke investitora i dalje utiču poruke američke centralne banke... Pad Wall Street indeksa, vrednost evropskih akcija raste

Berzanski indeksi na Wall Street-u beleže pad na poslednjem trgovanju, uzimajući u obzir da na odluke investitora i dalje utiču poruke američke centralne banke FED o zaoštravanju monetarne politike.

Vrednost Dow Jones indeksa pala je sedam bodova ili 0,02 odsto, pa je sada na nivou od 34.160 bodova. S&P 500 beleži pad 0,54 odsto, na 4.326 poena, a Nasdaq indeks 1,4 odsto, na 13.352 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Pad indeksa posledica je prilagođavanja cena deonica zaoštravanju monetarne politike FED, koja bi potencijalno mogla biti agresivnija nego što se očekivalo.

Nakon poruka čelnika FED, očekuje se da će centralna banka kamatne stope povećati u martu, prvi put od decembra 2018. godine.

U istom mesecu bi američka centralna banka mogla okončati i program kupovine obveznica, a potom početi i sa smanjivanjem bilansa.

Analitičari su procenjivali da će FED u ovoj godini povećati kamate u tri ili četiri navrata. Međutim, sada mnogi smatraju da postoji mogućnost povećanja u pet navrata, s obzirom na to da se inflacija kreće na najvišim nivoima u 40 godina i da i dalje postoje zastoji u nabavnim lancima, koji podstiču rast cena robe.

To je dovelo do velikih oscilacija u berzanskim indeksima.

„Ovo je šizofreno tržište. Ima ulagača koji smatraju da je sve negativno već ugrađeno u tržište, a s druge su strane oni koji smatraju da najgore tek dolazi. Ovo je razdoblje velike nesigurnosti”, navodi strateg u firmi Ingalls & Snyder Tim Griski (Tim Ghriskey).

I dok je izvesno da će gubitak monetarnih podsticaja negativno uticati na tržište, podršku bi mu mogao pružiti dalji oporavak ekonomije.

Bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Američkih Država u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju porastao 6,9 odsto na godišnjem nivou, znatno više od očekivanih 5,5 odsto.

Pozitivan uticaj na tržište imaju i kvartalni poslovni rezultati, koji su bolji nego što se očekivalo. Do sada je izveštaje objavilo više od 140 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 79 odsto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi koju je sproveo Reuters, analitičari procenjuju da su zarade kompanija u poslednjem kvartalu prošle godine bile oko 24 odsto veće nego prošle godine.

Međutim, ulagači se plaše da će rezultati u prvom kvartalu ove godine biti osetno slabiji jer su mnoge kompanije upozorile na poteškoće u nabavnim lancima.

Na evropskim berzama cene deonica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,13 odsto, na 7.554 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,42 odsto, na 15.524 poena, a pariski CAC 0,6 odsto, na 7.023 boda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...