Reagovanje njujorške berze na ponovno imenovanje Pauela

Wall Street između nade i strepnje od politike FED

BankeBerzaNovacSvetVesti

23.11.2021 10:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Wall Street između nade i strepnje od politike FED Wall Street između nade i strepnje od politike FED
Vrednosti akcija na Wall Streetu pale su nakon što je Džerom Pauel (Jerome Powell) predložen za još jedan mandat na čelu Federalnih rezervi (FED).... Wall Street između nade i strepnje od politike FED

Vrednosti akcija na Wall Streetu pale su nakon što je Džerom Pauel (Jerome Powell) predložen za još jedan mandat na čelu Federalnih rezervi (FED). Budući da je Pauela imenovala Bela kuća, investitori su to protumčili kao podršku predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) očekivanom zaokretu politike FED u odbrani od rastuće inflacije.

Najpre je izgledalo da su investitori vest o Pauelovom imenovanju dočekali sa olakšanjem, pa je indeks S&P 500 ojačao, ali je do zatvaranja berze pao za 0,3 odsto u odnosu na prethodni trgovački dan. Nasdaq je takođe oslabio do zatvaranja, za 1,3 procenta, prenosi Financial Times.

Smatra se da su akcije tehnoloških kompanija posebno osetljive na rast kamatnih stopa, a očekuje se da će Pauelova renominacija dovesti do zaoštravanja monetarne politike FED. Pauel je rekao da će centralna banka koristiti svoje alate da „spreči da se učvrsti povišena inflacija“.

Govoreći pred Pauelom, Bajden je rekao da tempo ekonomskog oporavka posle naleta pandemije u SAD znači da je moguće „napasti inflaciju sa pozicije snage, a ne slabosti“. Kasnije u ponedeljak, ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yallen) izjavila je za CNBC da „na duži rok, FED treba da igra važnu ulogu kako bi osigurao“ da inflacija ne postane endemska.

Foto: Tanjug/AP

Takođe, Bajden je guvernerki Lael Brejnard (Lael Brainard) dao višu poziciju, pa će ona obavljati funkciju potpredsednice odbora. Ovi potezi bi trebalo da obezbede stabilnost u centralnoj banci u trenutku kada ekonomija SAD mora da se uhvati u koštac sa gubicima u toku pandemije i rastućom inflacijom, ocenjuje Bloomberg.

Wall Street je očekivao Bajdenove odluke sa neizvesnošću. Monetarna politika FED je ohrabrila investitore da preuzmu više rizika i uticala na povećanje cena akcija, nekretnina i ostale imovine. Rezultat je bila ono što su zaposleni FED nazvali “primetna” ranjivost u finansijskom sistemu.


Sa Pauelom kao predsednikom FED je uveo velike svote finansijskih podsticaja, koji su pomogli najvećim bankama u zemlji da izbegnu milijarde gubitka zbog porasta nezaposlenosti u ranim danima pandemije.

Imenovanje Pauela (68) moraće da potvrdi Senat u kojem tesnu većinu ima Bajdenova Demokratska stranka. Odluka Bajdena da ostane uz Pauela, republikanca kojeg je Tramp promovisao na čelnu poziciju FED, oživljava dvopartijski pristup kadrovskih rešenja, a nekoliko republikanskih senatora već je najavilo podršku ponovnom imenovanju Pauela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...