sezona kvartalnih finansijskih izveštaja nije počela prema očekivanjima

Wall Street se blago oporavio, i dalje oprezno trgovanje

BerzaNovacSvetVesti

14.4.2022 11:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Wall Street se blago oporavio, i dalje oprezno trgovanje Wall Street se blago oporavio, i dalje oprezno trgovanje
Wall Street je tokom noćašnjeg trgovanja po evropskom vremenu zabeležio rast glavnih berzanskih indeksa, što se najviše zahvaljuje korekciji cena akcija nakon tri uzastopna... Wall Street se blago oporavio, i dalje oprezno trgovanje

Wall Street je tokom noćašnjeg trgovanja po evropskom vremenu zabeležio rast glavnih berzanskih indeksa, što se najviše zahvaljuje korekciji cena akcija nakon tri uzastopna dana pada, dok sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka nije započela baš impresivno.

Indeks Dow Jones ojačao je 344 boda ili 1,01 odsto, na 34.564 boda, dok je S&P 500 skočio 1,12 odsto, na 4.446 bodova, a Nasdaq indeks 2,03 odsto, na 13.643 boda.

Najviše su porasle cene akcija u tehnološkom sektoru, kao reakcija na pad prinosa na američke državne obveznice, prenosi Mina. Kako se očekuje povećanje kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi, prethodnih dana su prinosi na obveznice rasli, što je pritiskalo akcije u tehnološkom i drugim sektorima zasnovanim na rastu.

Narednih nedelja u fokusu investitora biće i poslovni rezultati američkih kompanija jer je počela sezona objave izveštaja za prvo tromesečje ove kalendarske godine.

Međutim, početak nije baš impresivan. Cena akcije banke JPMorgan Chase pala je više od tri odsto jer je zarada te banke u proteklom tromesečju potonula 42 odsto. S druge strane, cena akcije kompanije Delta Air Lines porasla je više od šest odsto, nakon što je taj vazduhoplovni prevoznik izvestio da bi u tekućem kvartalu, zahvaljujući snažnoj potražnji, mogao poslovati s profitom, prvi put od početka korona krize.

Nakon objave prvih izveštaja, analitičari su u redovnoj anketi agencije Reuters smanjili svoje ranije procene zarada. Početkom nedelje procenjivali su da će zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu porasti više od šest odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a sada očekuju rast od 5,4 odsto.

Biće to znatno usporavanje rasta zarada, s obzirom na to da su u prethodnom kvartalu porasle više od 30 odsto na godišnjem nivou.

A na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 odsto, na 7.580 bodova, a pariski CAC 0,07 odsto, na 6.542 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,34 odsto, na 14.076 bodova.

  • GINKO

    17.4.2022 #1 Author

    Kad je poskupelo gorivo, gas, struja, hrana pa i to je ocekivano.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...