oprez investitora zbog rastuće inflacije

Wall Street zabeležio blagi pad indeksa nakon nestabilnog trgovanja

BankeNovacSvetVesti

13.5.2022 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Wall Street zabeležio blagi pad indeksa nakon nestabilnog trgovanja Wall Street zabeležio blagi pad indeksa nakon nestabilnog trgovanja
Na Wall Street-u su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, dok je Nasdaq porastao, nakon velikih oscilacija cena deonica, jer se investitori... Wall Street zabeležio blagi pad indeksa nakon nestabilnog trgovanja

Na Wall Street-u su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, dok je Nasdaq porastao, nakon velikih oscilacija cena deonica, jer se investitori plaše da će inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama ostati povišena, a FED agresivno povećati kamatne stope.

Dow Jones je oslabio 0,33 odsto na 31.730 bodova, a S&P 500 0,13 odsto na 3.930 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,06 odsto na 11.370 bodova, prenosi Mina.

I u četvrtak su, kao i prethodnih dana, indeksi znatno oscilirali jer se tržište ne uspeva smiriti, s obzirom da se zbog visoke inflacije očekuje agresivno povećanje ključnih kamata američke centralne banke.

Nakon što je dan pre objavljeno da su u aprilu potrošačke cene porasle 8,3 odsto na godišnjem nivou, što je i dalje blizu najviših nivoa inflacije u 40 godina, u četvrtak je saopšteno da su proizvođačke cene u istom mesecu porasle 11 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iako bi to moglo značiti da je inflacija u mrtu dostigla vrhunac, investitori se plaše da će ostati povišena duži period.

S&P 500 indeks kreće se oko 18 odsto ispod rekordnog nivoa, dosegnutog početkom januara, dok je Nasdaq indeks već neko vreme u području „medveda“, više od 20 odsto ispod rekorda.

Kako bi suzbio inflaciju, FED je povećao kamatne stope 0,5 procentnih bodova, nakon što ih je u martu podigao 0,25 procentnih bodova.

I na idućim sednicama razmatraće se povećanje kamata za 0,5 procentnih bodova, najavili su zvaničnici FED-a.

Zbog toga se investitori plaše da će agresivno zaoštravanje monetarne politike usporiti ionako usporen rast najveće svetske ekonomije.

Osim toga, investitore zabrinjava rat u Ukrajini, poremećaji u nabavnim lancima i „zatvaranja“ niza kineskih gradova zbog korona virusa, što bi moglo dodatno usporiti rast globalne ekonomije.

I na evropskim berzama cene deonica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,56 odsto na 7.233 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,64 odsto na 13.739 bodova, a pariski CAC 1,01 odsto na 6.206 bodova.

  • IVAN

    13.5.2022 #1 Author

    Menja se iz dana u dan

    Odgovori

  • Milovan94

    13.5.2022 #2 Author

    Može se reći, ništa neočekivano

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.5.2022 #3 Author

    Nestabilno trziste,sve se menja iz dana u dan…

    Odgovori

  • TINA

    15.5.2022 #4 Author

    S obzirom na situaciju, tako je

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...