pozitivne reakcije investitora na povećanje kamatnih stopa federalnih rezervi

Wall Street zabeležio snažan rast

BerzaNovacSvetVesti

28.7.2022 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Wall Street zabeležio snažan rast Wall Street zabeležio snažan rast
Na Wall Streetu su berzanski indeksi snažno porasli, nakon što je američka centralna banka Federalne rezerve (Fed), povećala kamatne stope u skladu s očekivanjima.... Wall Street zabeležio snažan rast

Na Wall Streetu su berzanski indeksi snažno porasli, nakon što je američka centralna banka Federalne rezerve (Fed), povećala kamatne stope u skladu s očekivanjima.

Dow Jones je porastao 1,37 odsto na 32.197 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,62 odsto na 4.023 poena, a Nasdaq indeks 4,06 odsto na 12.032 boda, prenosi Mina.

Kao što se i očekivalo, Fed je na sednici u sredu povećao ključne kamatne stope za dodatnih 0,75 procentnih poena, drugi mesec zaredom, u rasponu od 2,25 do 2,5 odsto. Povećanje kamata za ukupno 1,5 odsto u dva meseca predstavlja najagresivnije zaoštravanje američke monetarne politike od 1990-ih godina. Fed na taj način nastoji da suzbije inflaciju, koja se trenutno kreće na najvišim vrednostima u više od 40 godina, iznad devet odsto.

Ulagače je ohrabrila izjava predsednika Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell) na konferenciji za medije, da će dalji potezi centralne banke zavisiti od budućih ekonomskih pokazatelja i da je za očekivati usporavanje tempa zaoštravanje monetarne politike.

On je poručio da se rast ekonomije usporava, ali da nije u recesiji, na šta, između ostalog, ukazuje snažno tržište rada.

Ulagači se pak plaše da će agresivno povećanje kamata gurnuti ekonomiju u recesiju.

“Pauel nije izričito najavio nikakvo dalje povećanje kamata na sednici u septembru, pa se ulagači nadaju da je ciklus povećanja cene novca pri kraju. Tržište su podstakli i kvartalni poslovni rezultati kompanija, koji su bolji od očekivanja, nakon što su ta očekivanja poslednjih meseci znatno smanjena”, rekao je strateg u firmi The Leuthold Group, Džim Polsen (Jim Paulsen).

Među najvećim dobitnicama bile su akcije Alphabeta i Microsofta, sa skokom cene od oko sedam odsto, nakon što su ti tehnološki divovi objavili bolje nego što se očekivalo rezultate u drugom tromesečju.

To je podstaklo celokupni tehnološki sektor, pa je Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških akcija, najviše porastao.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 odsto na 7.348 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,53 odsto na 13.166 poena, a pariski CAC 0,75 odsto na 6.257 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...